Grubač: Srbi u Crnoj Gori diskriminisani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2009, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubač: Srbi u Crnoj Gori diskriminisani

PODGORICA - Predsednik crnogorske nevladine organizacije Akademska alternative Vojin Grubač ocenio je da u državnim institucijama te zemlje postoji diskriminacija Srba, upozorivši da će, ukoliko se to ne promeni, prirodno doći do internacionalizacije tog pitanja.

U izjavi dostavljenoj medijima, Grubač je pozvao najviše funkcionere vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider premijer Milo Đukanović, da prestanu sa diskriminacijom Srba u državnim organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i upozorio da "takva politika sa sobom nosi izuzetno visoke rizike po mir i stabilnost društva".

Grubač je ocenio da je začuđujuća nacionalna diskriminacija Srba u državnoj administraciji Crne Gore, kada je u pitanju proporcijalna nezastupljenost naroda koji živi u toj državi.

"Smatramo da bi se desio veliki civilizacijski pomak i ubrzalo približavanje Crne Gore Evropskoj uniji kada bi se krivci za takvo stanje u crnogorskoj administraciji našli pred sudom i odgovarali za svoje postupke i radnje", kaže Grubač.

Ukoliko, međutim, dođe do internacionalizacije tog pitanja, Grubač upozorava da bi to moglo dovesti do situacije da se krug okrivljenih proširi u takvoj meri da će biti potrebno posredovanje Međunarodnog tribunala.

Grubač je ocenio i da su apsolutno utemeljene ocene državnog sekretara srpskog Ministarstva za dijasporu Miodraga Jakšića o položaju Srba u Crnoj Gori i dodao da dokaz za to postoji u Izveštaju crnogorskog ombudsmana Šefka Crnovršanina o proporcijalnoj nezastupljenosti naroda koji žive u Crnoj Gori i njenoj državnoj administraciji.

Na osnovu rezultata tog istraživanja, naveo je on, može se zaključiti da u Crnoj Gori postoji "opsežna I začuđujuća nacionalna diskriminacija, koja je čak u suprotnosti sa svim normama Ustava".

Jakšić je ocenio ranije da je srpsko pitanje najbolnije u Crnoj Gori od svih zemalja regiona jer im se ne daje ni minimum ustavnih i statusnih prava u kulturi, informisanju, prosveti i veroispovesti.

Izjavu srpskog državnog sekretara negirali su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i DPS ocenivši je "potpuno neutemeljenom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.