Gradonačelnik Vukovara: Dvojezičnost je završena priča

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Vukovara: Dvojezičnost je "završena priča"

VUKOVAR -

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) da je uvođenje dvojezičnosti za njega "završena priča" i da je za to zadužena državna vlast, a ne gradska.

"Što se tiče zahteva sa skupa da Gradsko veće ne preduzima aktivnosti u pogledu izmena Statuta grada, moram reći - gospodo, zakasnili ste. Izmene su učinjene 2009. godine i tada je trebalo da reagujete, a ne da ćutite", poručio je Sabor na konferenciji za novinare.

Inače, pres konferenciji gradonačelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << želeo je da prisustvuje i portparol "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" Zdravko Komšić, ali ga je Sabo zamolio da napusti Gradsku većnicu.

Komšić je, odlazeći, poručio Sabu da "može kako hoće, ali ne i do kada hoće".

Odgovarajući na optužbe izrečene na subotnjem protestu "Štaba za obranu hrvatskog Vukovara" protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nije dovoljno učinio kako bi to sprečio, Sabo je organizatorima tog skupa poručio da je 2009. godine ostao usamljen u sprečavanju uvođenja dvojezičnosti.

"Gde ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je lično u ovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvolio uvođenje dvojezičnosti", rekao je Sabo i podsetio kako su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru izmenama Statuta grada 2009. godine omogućili HDZ, SDSS i tadašnji HSP, a da su SDP i on kao gradonačelnik bili protiv, preneli su hrvatski mediji.

S protestnog skupa u subotu u Vukovaru, na kojem je bilo oko 20.000 građana, od vukovarskog gradonačelnika Željka Saba zatraženo je da se u roku od dva dana ogradi od zahteva za uvođenjem dvojezičnosti.

Gradonačelnik je optužen i da nije učinio ništa da se problemi vezani uz uvođenje srpskog jezika i pisma aktualizuju na najvišim nivoima vlasti, niti je upozorio na probleme koje će to izazvati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.