Gradonačelnik Varaždina uputio izvinjenje fudbalerima Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2009, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Varaždina uputio izvinjenje fudbalerima Srbije

VARAŽDIN - Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegovi zamenici danas su zvanično u ime grada Varaždina uputili izvinjenje delegaciji Srbije i mladim reprezentativcima zbog uvredljivog navijanja dela hrvatskih navijača za vreme fudbalske utakmice mladih reprezentacija, kao i zbog incidenta uoči njenog početka.

I većina saborskih klubova osudila je danas nacionalističko skandiranje tokom jučerašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fudbalske utakmice u Varaždinu, a pojedini poslanički klubovi su tražili da se ubuduće utakmice prekidaju bude li s tribina upućivan govor mržnje.

Čehok je u izvinjenju naveo da su navijači "zloupotrebili domaćinstvo i gostoprimstvo Varaždina na grub šovinistički i nacionalistički način". Dodao je da se toj grupi navijača nije pridružila većina na stadionu.

Osuda incidenata

U saopštenju je istaknuta i najoštrija osuda incidenata na jučerašnjoj utakmici, kao i žaljenje zbog "ponašanja grupe navijača, koje nije i nikada neće biti deo varaždinske kulture ponašanja".

Na incidente u Varaždinu danas su reagovali i poslanici u Hrvatskom saboru, a na inicijativu poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, koji je ukazao na govor mržnje.

On je naveo kako ni komentator Hrvatske radiotelevizije nije smatrao nužnim da ukaže na govor mržnje s tribuna, na skandiranje "Ubi, ubi, ubi ga, ubi Srbina", odnosno tek je na kraju skandiranje okarakterisao kao nepoželjno.

Ocenio je da će promene Ustava, o kojima se danas raspravlja u Saboru, ostati samo formalnost ukoliko se države čvrsto ne distancira od takvih pojava.

Zahtev za prekidanje utakmica

Predsednik Sabora Luka Bebić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ocenio je istup Pupovca kao "potpuno opravdan", a Vladimir Šeks (HDZ) je naglasio da se deo navijača ogrešio o najviše ustavne vrednosti koje garantuju slobodu i ljudska prava.

"Uprkos zakonima, na našim se stadionima i dalje viče ne samo 'Ubi Srbina', nego i 'Cigana', 'tovara', 'purgera'. To se mora zaustaviti", zaključio je Šeks, založivši se za prekidanje utakmica u slučaju uvredljivih poruka s tribina.

I lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ocenio je da na govor mržnje treba stalno upozoravati, i dodao da je od skandiranja navijača još opasnije kada takve pojave smišljeno dolaze od političara.

I Vesna Pusić je u ime Hrvatske narodne stranke tražila da Sabor osudi jučerašnje ponašanje navijača, i založila se za prekid utakmica i prenosa u slučaju govora mržnje. Istog je mišljenja i Damir Kajin iz Istarskog demokratskog sabora.

Krivične prijave

Osim uvredljivog navijanja varaždinska policija je izvestila i o napadu na direktora mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, kada su dvojica maloletnika od 15 i 16 godina pokušala da nasilno skinu jaknu s člana srpske delegacije na kojoj je pisalo "Serbia".

Pokušaj napada sprečili su policajci i 32-godišnji hrvatski državljanin, koji je pritom zadobio povredu gležnja, navela je policija.

Protiv maloletnika će biti podneta prijava nadležnim organima. Policija je saopštila i da je uhapsila jednog 18-godišnjaka koji je na tribini za vreme utakmice zapalio zastavu Srbije. Pošto je saslusan pred istražnim sudijom u Varaždinu, mladić je pušten na slobodu.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik Varaždina se izvinio mladim fudbalerima Srbije

Izvor: TV Avala, 14.Okt.2009

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegovi zamenici danas su zvanično u ime grada Varaždina uputili izvinjenje delegaciji Srbije i mladim reprezentativcima zbog uvredljivog navijanja dela hrvatskih navijača za vreme fudbalske utakmice mladih reprezentacija, kao i zbog incidenta uoči njenog početka.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.