Grabar Kitarovićeva želi novo utvrđivanje istine o Jasenovcu

Izvor: RTS, 25.Apr.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarovićeva želi novo utvrđivanje istine o Jasenovcu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu i to bi, kaže, bila kolona zajedništva, ali i za novo utvrđivanje istine o tome šta se zapravo dogodilo u tom najvećem ustaškom logoru u Hrvatskoj savremenim metodama, što je izazvalo reagovanja na društvenim mrežama.
Pitanje Jasenovca, smatra hrvatska predsednica, ne sme biti kamen spoticanja niti oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske.

Predsednica je rekla da to nije "nimalo usmereno protiv Vlade i državne komemoracije" i pozvala Srbe i jevrejske organizacija u Hrvatskoj da se dogovore da naredne godine svi zajedno idu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.
To bi, prema njenim rečima, bila prilika da se pokaže da je Hrvatska zrela da o toj temi iz prošlosti razmišlja s vremenskom distancom.
"Izuzetno dobrim u tom smislu smatram predlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnog poverenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske kao i međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu", rekla je Grabar Kitarovićeva i na taj način poručila, primećuju hrvatski mediji, da bi se i ona ubuduće pridružila toj zajedničkoj komemoraciji i više ne bi poštu odavala sama.
"U 21. veku se modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je, nažalost, uvek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", rekla je predsednica.
Reagovanja na izjavu predsednice
Mediji prenose da je ova izjava Kitarovićeve izazvala brojne kritike tviteraša.
Poslanik u Saboru iz opozicionog SDP-a Bojan Glavašević napisao je da smatra da je ovom izjavom Grabar Kitarovićeva relativizovala Holokaust.
"Kolinda Grabar Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kitarovićeve s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora predsednika Hrvatske, nego narodnog oslobođenja", naveo je Glavašević.
Oglasila se i nekadašnja premijera Jadranka Kosor, koja je poručila da je "zaista neprijatno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine".
I profesor na Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ostao je prilično šokiran izjavom predsednice, pa je na Tviteru napisao:
"Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic."
Izaslanik predsednice na službenoj državnoj komemoraciji u tom logoru i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava poručuje da se istina o broju ubijenih nikada se neće saznati prepucavanjem.
"Mi kažemo da je službena brojka 83 hiljade stradalih, a Srbi kažu više stotina hiljada i čiji je onda broj relevantan. U Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 hiljada stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj tačan", kaže Ivan Zvonimir Čičak.
Čičak je u Hrvatskom saboru predstavio inicijativu o osnivanju međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kolinda za "istinu"; "A da Merkel to predloži za Aušvic?"

Izvor: B92, 25.Apr.2018

Zagreb -- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu i to bi, kaže, bila kolona zajedništva...Kako je rekla, zalaže se i za novo utvrđivanje istine o tome šta se zapravo dogodilo u tom najvećem ustaškom logoru u Hrvatskoj savremenim metodama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.