Gotovina:Idem na more, ne u Vukovar

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina:Idem na more, ne u Vukovar

Zagreb -- Hrvatski general Ante Gotovina koji je juče oslobođen u Hagu, izjavio je da nije siguran da li će sutra otići na komemoraciju žrtvama Vukovara 1991.

Ovo je prvi dan slobode posle maratona i prepreka - i pravnih i drugih", rekao je Gotovina novinarima koji su ga čekali ispred kuće i dodao da je sa svojim advokatskim timom izvojevao pobedu. Ponovio je zahvalnost organima hrvatske držve - od kabineta predsednika do Ministarstva odbrane i drugih institucija.

"Otići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ću na more, a nisam siguran da ću ići u nedelju u Vukovar. Imaću prilike da se poklonim žrtvama i braniocima. Ne mora to biti sutra, nego u danima ispred nas", rekao je Gotovina.

Hrvatska danas i sutra u Vukovaru, uz prisustvo državnog vrha, građana i bivših boraca iz cele zemlje, obeležava Dan sećanja na žrtve Vukovara 1991. i 21. godišnjicu zauzimanja tog grada.

U Vukovar su na sutrašnju centralnu manifestaciju povodom Dana sećanja, 18. novembra, ove godine pozvani i generali Ante Gotovina i Mladen Markač koje je juče Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine u operaciji "Oluja" 1995 godine.

Komemorativni skupovi u manjem obimu održavaju se i u Škabrnji kod Zadra u kojoj je u borbama 18. novembra poginuo određen broj stanovnika.

Predsednik Ivo Josipović u Vukovar dolazi već danas poslepodne kad će odati poštu žrtvama iz masovnu grobnice na Ovčari.

Protokolom manifestacije koja se ove godine obeležava uz geslo "Vukovaru, ime svetlo", prenose hrvatski mediji, predviđeno je i održavanje mise u gradu koji na ovaj način obeležava i 21. godišnjicu stradanja u ratom zahvaćenom području bivše Jugoslavije.

Odluku o proglašenju 18. novembra Danom sećanja doneo je hrvatski Sabor 1999. godine, odlučivši da se svake godine dostojanstveno i primereno oda počast svim učesnicima obrane grada.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj, Samostalna demokratska srpska stranka, kao i Srpsko narodno vijeće i Zajedničko veće opština kao organi srpske manjinske samouprave, već ranije su najavili da neće ići na komemoraciju, kako zbog optužbi desničarskih stranaka i nekih veteranskih aktivista, tako i zbog događanja vezani uz hašku presudu generalima.

Oni su dali izjavu sećanja u kojoj su izrazili saučešće za sve stradala stanovnike Vukovara. Obeležavanje pada Vukovara biće i u Zagrebu gde će duž ulice grada Vukovara u Zagrebu u dužini od devet kilometara biti zapaljene sveće.

Bitka za Vukovar počela je 25. avgusta i trajala do sloma odbrane grada - 18. novembra 1991.

Centralna manifestacija u Vukovaru sutra počinje Kolonom sećanja duž pet i po kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, nastavlja se polaganjem venaca i paljenjem sveća od strane državnih i drugih delegacija, a završava misom zadušnicom u tamošnjoj crkvi.

Prema hrvatskom podacima, do sloma odbrane Vukovara poginula su 1.624 lica, a ranjeno ih je više od 2500 svih nacionalnosti.

Zarobljeno je oko 5.000 vojnika i civila, a iz grada je moralo otići oko 22.000 lica, najvećim brojem Hrvata.

Na popisu zatvorenih i nestalih lica iz Vukovarsko-sremske županije još je 436 hrvatskih vojnika, policajaca i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. godine na širem području Vukovara. Do danas su ekshumirane 1.232 žrtve rata od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim delovima Vukovara i okolnim mestima.

Infrastruktura Vukovara pretrpela je ogromna oštećenja, pa je u obnovu Vukovara država dosad uložila značajna sredstva, a kada se , prema očekivanja Vukovaraca, za nekoliko godina obnova u ratu razrušenih objekata završi, jedini neobnovljeni će ostati Vodotoranj - da podseća na dešavaja iz 1991.

Haški sud osudio je "vukovarsku trojku", dok se u Beogradu sudili licima koja su likvidirala zarobljenike na Ovčari.

Obežavanje 21. godišnjice stradanja Škabrnje poslepodne počinje hodom u Koloni sećanja kroz selo do crkve Uznesenja Blažene Device Marije.

Sutra će na sam dan stradanja Škabrnje delegacije položiti vence na spomen-obeležju masovne grobnice, a misu će u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije služiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Centralna komemoracija počinje u podne.

Program obeležavanja Škabrnjana završava u ponedeljak, 19. Novembra maršem Benkovac-Nadin-Škabrnja. Što se tiče Škabrnje, hrvatska je verzija da su JNA i srpski dobrovoljci otvorili artiljerijsku vatru i krenuli u juriš na selo, pri čemu su i uz borce ubijani i žene, deca i starci.

"Prvog dana srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branilaca. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana", ističu hrvatski izvori.

Za zločine u Škabrnji su osuđeni Jovan Badžoka na 10 godina i Zorana Banić na pet godina zatvora, s tim što je Banićevoj zbog evidentnih propusta suđeno tri puta.

U odsustvu je za zločine u Škabrnji osuđeno 17 počinilaca, ali 16 ih nije bilo dostupno hrvatskom pravosuđu.

Nakon revizije postupaka od strane državnog tužilaštva ukinuta je optužnica protiv Edite Potkonjak, koja zbog međunarodne poternice 15 godina nije napuštala Banjaluku.

Ona je sestra Ernesta Rađena, košarkaškog trenera koji je 1991. bio oficir JNA i koji zbog lažne optužbe za učešće u masakru proveo skoro dve godine u zatvorima pre nego što je oslobođen optužbe. Slično su se proveli još neki pripadnici srpskih jedinica, s tim da je njihov boravak iza rešetaka dok se nije uvidelo da su nevini, bio kraći.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovina: Ne idem u Vukovar, idem na more!

Izvor: S media, 17.Nov.2012

Hrvatski general Ante Gotovina koji je juče oslobođen u Hagu, izjavio je danas da nije siguran da li će sutra otići na komemoraciju žrtvama Vukovara 1991. i obeležavanje 21. godišnjice zauzimanja tog grada..."Ovo je prvi dan slobode posle maratona i prepreka - i pravnih i drugih", rekao je Gotovina...

Nastavak na S media...

RAZAPEO JEDRA: Gotovina neće u Vukovar jer ide na more!

Izvor: Kurir, 17.Nov.2012

Imaću prilike da se poklonim žrtvama i braniocima. Ne mora to biti sutra, nego u danima ispred nas, rekao hrvatski general..ZAGREB - Hrvatski general Ante Gotovina, koji je juče oslobođen u Hagu, izjavio je danas da nije siguran da li će u nedelju otići na komemoraciju žrtvama Vukovara 1991..."Ovo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.