Gordon: BiH ne ide u pravom smeru

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordon: BiH ne ide u pravom smeru

Sarajevo -- Pomoćnik državnog sekratara SAD za Evropu Filip Gordon ocenio je da je BiH postigla značajan napredak, ali da proteklih pet godina ne ide u pravom smeru.

Gordon je naveo da je u BiH opasno pojačana nacionalistička retorika, državne institucije i Dejtonski sporazum su osporavani.

Na konferenciji "Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija", Gordon je rekao i da BiH rizikuje da zaostane za ostatkom regiona i ocenio da zemlja.

Da bi se vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pravi put, kaže Gordon, "mora funkcionisati kao država" koja je u stanju da sprovodi reforme.

Gordon smatra da su političari u BiH više spremni da podgrevaju etničke strahove i bore se za sopstvene političke interese.

Američki zvaničnik je istakao da više nema vremena za gubljenje jer je BiH u opasnosti od obaranja kreditnog rejtinga, što će, itekako, naškoditi ekonomiji zemlje.

"Svi moraju biti spremni na kompromis", naglasio je Gordon i apelovao na vlasti u Republici Srpskoj da "preispitaju svoje delovanje i osporavanja dejtonskog okvira koja su došla iz Skupštine RS, a koja nisu prihvatljiva".

"Ona nisu kompatibilna s evropskim integracijama. Lideri i građani RS moraju odlučiti da li žele imati veze sa SAD", rekao je Gordon i naglasio da će SAD nastaviti s promovisanjem reformi u BiH,uključujući i ustavnu.

"Bićemo spremni da preduzmemo mere protiv svih pojedinaca i organizacija koje prete da ugroze stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Svi nivoi vlasti moraju prihvatiti i poštovati Dejton", poručio je Gordon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.