Godišnjica proglašenja nezavisnosti Crne Gore

Izvor: Večernje novosti, 21.Maj.2020, 10:27

Godišnjica proglašenja nezavisnosti Crne Gore

Na današnji dan pre 14 godina, 21. maja 2006. godine, održan je referendum kojim je Crna Gora obnovila državnu nezavisnost NA današnji dan pre 14 godina, 21. maja 2006. godine, održan je referendum kojim je Crna Gora obnovila državnu nezavisnost, ali njome nije zacelila duboke podele i svađe koje su pratile kampanju dva bloka - za suverenu Crnu Goru i za nastavak zajedničkog suživota sa Srbijom. "Otcepljenje" od Beograda donelo je 55 odsto birača, dok je protiv bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << njih 44,5 odsto. I zato, gotovo da nema familije u Crnoj Gori koja nije "poderana" po nacionalnim, verskim, jezičkim i drugim šavovima. Dva brata koja je jedna majka rodila ne govore istim jezikom, ne idu u istu crkvu i nisu iste nacije!Kojim putem ide današnji Montenegro? Država je postala članica UN, NATO, primakla se EU, priznala lažnu državu Kosovo, usvojila sporni Zakon o slobodi veroispovesti zbog čega se narod pobunio, a ovih dana zemlju su pogodili protesti zbog hapšenja Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i nekoliko nikšićkih sveštenika.Zemlja je uzdrmana i zbog krvavog rata klanova crnogorskog podzemlja. Ekonomija ne cveta, sve je više nezaposlnih –preko 40.000, dok se javni dug primakao cifri od četiri milijarde evra!Na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Njegovim rešenjem pravo glasa nisu imali Crnogorci koji žive u Srbiji. Za uspeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača. Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.Pročitajte još: PROSLAVA NEZAVISNOSTI: Praznuju državu duboko podeljeni!Skupština Crne Gore je na sednici 2. marta, na osnovu predloga predsednika Republike Filipa Vujanovića donela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja. Za predsednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka. Pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Podjele koje traju četrnaest godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Maj.2020

Navršilo se 14 godina kako se 55 odsto glasača izjasnilo za obnovu nezavisnosti Crne Gore. Međutim, podele u društvu i dalje su duboke.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.