Galijašević: Scenario sličan ubistvu Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galijašević: Scenario sličan ubistvu Đinđića

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da se danas dogodio klasičan pokušaj ubistva srpskog premijera i da razbojničke grupe u tome nisu bile same, već su dobile signale iz Sarajeva i sa Zapada da to urade.

Galijašević je rekao je da to potvrđuje i činjenica da su u Potočare dovedene navijačke grupe iz Sandžaka i Federacije BiH, kao i da je pre napada uništena zaštitna ograda.

"Ove razbojničke grupe u tome nisu bile same. One >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobile signale iz Sarajeva i sa Zapada da to urade. Tome je posebno doprinelo insistiranje Direkcije za koordinaciju policijskih agencija BiH da samo oni obezbeđuju premijera Vučića i da to nije u nadležnosti MUP Republike Srpske, o čemu su napadači i obavešteni", istakao je Galijašević.

On je rekao da su "za taj pokušaj ubistva premijera Srbije posebno zaslužni Velika Britanija i njene tajne službe, upravo onako kako su zaslužni za već viđeno ubistvo još jednog premijera Srbije - Zorana Đinđića".

"Hapšenje i oslobađanje Nasera Orića, kao i politički motivisana i zlonamerna rezolucija Velike Britanije, koja kreira nestabilan Balkan i večiti sukob Bošnjaka i Srba zajedno sa kriminalcima Bakira Izetbegovića iz SDA, te debate pune mržnje emitovane u federalnim medijima nekoliko dana prije komemoracije, planski su stvarali uslove da se kroz jedan događaj kreira totalni sukob i prekid bilo kakve komunikacije među zvaničnicima i narodima", naglasio je Galijašević, prenosi "Kurir".

Planovi za novi rat na Balkanu nisu se ostvarili

Zahvaljujući profesionalnom delovanju MUP Republike Srpske, njegovom prisustvu i organizaciji pokrivanja kritičnih mesta, te političkoj uzdržanosti i ozbiljnosti samog premijera Vučića, kaže Galijašević, ovaj napad se nije pretvorio u rat.

"Ruka pomirenja premijera Vučića ostala je pružena a to znači da Izetbegovićevi zločinci i kriminalci nisu ostvarili svoj cilj. Istovremeno, ni planovi Velike Britanije da se

izazove novi rat na Balkanu nisu se ostvarili, niti će ovim događajem prestati potreba Bošnjaka i Srba da krenu u proces pomirenja, da kazne sve zločince i na jednoj i na drugoj strani i da prestane politizacija tih zločina", istakao je Galijašević.

Sigurno je da među Bošnjacima postoji mnoštvo fanatika koji ne žele saradnju ova dva naroda i koji Srebrenicu koriste kao zalog i temelj nekog budućeg rata, rekao je Galijašević.

Bošnjaci da prestanu da tolerišu zločince i verske ekstremiste

On je ukazao da bošnjački narod u celini mora da prestane da toleriše takve neodgovorne pojedince i da prihvati da i u njihovim redovima ima zločinaca, te da verski ekstremisti i njihove organizacione forme konačno moraju da budu pravno sankcionisani i onemogućeni da ruše mir i stabilnost u zemlji.

"Napad na premijera Srbije u Potočarima je neviđena sramota koja se muslimanima dešava u mesecu Ramazana i u vreme verskog ispraćaja i sahrane nevinih žrtava Srebrenice. Oni koji su izvršili ovaj napad ne poštuju ni vreme, ni mesto, ni elementarno gostoprimstvo i pažnju za ljude koji žele da saučestvuju u žalosti", istakao je Galijašević.

On je dodao da su čak i oni Bošnjaci, koji se nisu pridružili napadu na premijera Srbije, ćutali ili horskim uzvicima, iskazivali razumevanje za napadače i njihovo nedelo.

Galijašević je ocenio da je napad odraz opšteg stanja duha u bošnjačkom narodu i mržnje u kojoj, i 20 godina posle rata, odrastaju nove generacije.

"Ta mržnja je rezultat ukupne politike zločinačke i razbojničke SDA i njenog vođe, korumpiranog fundamentaliste Bakira Izetbegovića i ona sve više liči na ponašanja radikalnih ekstremista iz arapskog sveta - pripadnika 'Islamske Države', Al Kaide i Talibana", ocenio je Galijašević.

U uništenim državama Bliskog Istoka i celog arapskog sveta, dodao je on, ovakvi događaji su svakodnevna pojava a, nažalost, i na ovim prostorima oni će sve više postajati svakodnevica.

Lukač: Napadači nisu samo navijači, insceniran incident sejanja "zle krvi"

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da ne zna na osnovu kojih informacija je srpski premijer Aleksandar Vučić zaključio da se, prilikom napada na njega danas u Potočarima, "samo radilo o nekim navijačkim grupama", i ističe da je možda reč i organizovanom napadu i pokušaju linča.

Lukač smatra da je na Vučića "pokušan linč", traži da se sve ispita u sveobuhvatnoj istraži i da odgovaraju svi koji su učestvovali u napadu na premijera Srbije, prenosi FENA.

"Imali smo informacije da dolaze neke navijačke grupe iz Sandžaka i da će biti dosta agresivni prema Vučiću. Možda je na osnovu toga zaključio. Tu se ne radi samo o navijačkim grupama. Kada pregledate snimke, vidi se da se ne radi samo o navijačima, već mnogo većem broju ljudi koji su krenuli prema njemu", rekao je Lukač.

On sumnja da se možda radi o insceniranom incidentu sejanja "zle krvi između Bošnjaka i Srba", te da je to bio napad na srpskog premijera, pruženu ruku pomirenja i na majke Srebrenice, koje su istakle da je time pogaženo i njihovo dostojanstvo.

Naveo je da je Vučić pokazao da je hrabar čovek, jer je zanemario sve bezbednosne procene koje su govorile da bi moglo doći do napada i da to pokazuje koliko mu je stalo da dođe do pomirenja Srba i Bošnjaka i odnosa BiH i Srbije.

"Na jednom od snimaka iz Potočara se vidi, kazao je, da je jedna osoba zadržana nakon napada na Vučića, da je oko vrata imala akreditaciju, ali ju je zloupotrebila i bila jedan od napadača na srpskog premijera", primetio je Lukač.

Policiji RS zabranjeno da obezbeđuje, specijalci u civilu sprečili veće incidente

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci dodao da su imali procene da bi Vučić mogao biti ugrožen u Srebrenici, ali da Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije dozvolila da entitetska policija obezbeđuje Vučića u delu koji je u njihovoj nadležnosti.

Lukač tvrdi da su pripadnici specijalne policije MUPRS sprečili veće incidente, jer su bili u civilu u masi, na šta su se odlučili zbog procene ugroženosti bezbednosti Vučića i time spriječili veći napad na srpskog premijera.

Pohvalio je reakciju reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koji je smirio situaciju, nakon napada.

Lukač je podsetio da je MUPRS s više od 1.200 policajaca bio angažovan na osiguranju komemoracije i trase do Potočara, dok je unutrašnje osiguranje spomen obeležja i visoke delegacije osiguravala Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Galijašević: Navijači dobili signal iz Sarajeva i Londona

Izvor: Blic, 11.Jul.2015

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da se u Srebrenici danas dogodio klasičan pokušaj ubistva sprskog premijera Aleksandra Vučića i da razbojničke grupe u tome nisu bile same, već su dobile signale iz Sarajeva i sa Zapada da to urade...Galijašević je rekao je da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.