Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 12:23

GSS iz jame na planini Plješevici spasila ilegalne igrante

Članovi Gorske službe spašavanja Bihać i pripadnici Državne granične službe BiH noćas su spasili 11 migranata koji su u pokušaju da ilegalno pređu u Hrvatsku, zbog slabe vidljivosti i nepoznavanja terena, upali u jamu na planini Plješevici.

Kako je saopšteno iz GSS-a, 12 migranata se kretalo preko planine Plješevice, krijući se od pripadnika Državne granične službe i njih 11 je upalo u jamu.

DGS je pozvao GŠ-a, koji su u na dubini od 12 metara pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pet migranata, sa lakšim i težim povredama. Povređeni su smešteni u bolnicu u Bihaću.

"U međuvremenu njih šest uspelo je da se izvuče pomoću konopca koji je imala patrola DGS", navodi se u saopštenju.

Granična policija BiH prethodno je potvrdila da je druga, još veća grupa ilegalnih migranata sprečena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Savetnik šefa Granične policije Svevlad Hoffman rekao je agenciji Hina da je na tom područu tokom noći zaustavljena grupa u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a sedam iz Avganistana.

Na istom tom području granični policajci sprečili su u jutros još jednu grupu od osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku.

"Očigledno je da je slabljenje pandemije koronavirusa podstaklo igrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice", kazao je Hofman.

On je dodao da stanje dodatno komplikuje nedavno uspostavljanje novog prihvatnog centra za smeštaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

Taj se kamp nalazi blizu granice, zbog čega je zabrinutoste iskazala i Uprava granične policije Hrvatske, dodao je.

U BiH, prema procenama policijskih agencija, sada boravi do 9.000 ilegalnih migranata, a dve trećine ih je smešteno na područu Unsko-sanske županije.

U vreme eskalacije pandemije izazvane koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić ocenio je da bi se novi migrantski talas mogao uskoro pokrenuti, što bi u BiH moglo dovesti još najmanje 10.000 ilegalnih migranata koji pokušavaju da se domognu EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.