Formiranje regionalne komisije o ratnim zločinima

Izvor: S media, 18.Jul.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje regionalne komisije o ratnim zločinima

Predsednik Helšinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Branko Todorović izjavio je u Zvorniku da bi formiranje regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji bilo veoma važno za žrtve, istinu i novi početak u regionu.

"Formiranje komisije trebalo bi da znači neku vrstu novog početka u regionu, gde proces izgradnje poverenja ide veoma sporo", rekao je Todorović novinarima u Zvorniku gde je prisustvovao konsultativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sastanku predstavnika nekoliko nevladinih organizacija iz BiH i Srbije o osnivanju takve komisije.

On je istakao da su upravo zbog neutvrdjenih činjenica o dešavanjima tokom 1990-tih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, odnosi izmedju Sarajeva i Beograda veoma loši a da istovremeno unutar BiH vlada veliko nepoverenje i strah.

Predsednik Foruma gradjana Tuzla, Vehid Šehić istakao je da u BiH trenutno ne postoji objektivno sagledavanje dogadjaja iz prethodnog perioda.

Prema njegovim rečima prevashodni zadatak komisije bio bi da istinom spreči moralno zagadjenje mladih generacija, kako ne bi živele u zabludama, lažima i mitovima.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić naglasila je potrebu da se o prošlosti razgovara na osnovu činjenica, kako ne bi ostao nerazjašnjen nijedan ratni dogadjaj na ovom prostoru.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.