Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Srbije

Izvor: VOA, 11.Feb.2022, 11:47

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Srbije

Aktivisti inicijative "Kreni-promeni" i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji traže donošenje zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, postavili su šatore ispred Predsedništva Srbije i najavljuju da će tu biti u narednih pet dana. Oni su u četvrtak uveče održali protestnu šetnju, a u petak ujutru "radni doručak" ispred Predsedništva. Lider inicijative "Kreni-promeni" Savo Manojlović se u Tviter poruci obratio predsedniku Aleksandru Vučiću i objavio fotografiju aktivista koji kampuju na Andrićevom vencu. Manojlović je napisao da je aktiviste, kao i meštane Gornjih Nedeljica (sela gde je Rio Tinto otkupljivao imanja) posetila i glumica Bojana Novaković i najavio da će tokom dana dolaziti još poznatih ličnosti. Ekološki aktivisti upozoravaju da Rio Tinto i dalje kupuje imanja u selima u dolini reke Jadar, gde je bilo predviđeno otvaranje rudnika litijuma. Vlada Srbije je 20. januara objavila da "stavlja tačku na projekat Jadar" i ukinula je uredbu koja je predviđala rudnik u prostornom planu za to područje. Međutim, aktivisti sumnjaju da je priča sa Rio Tintom završena i traže da se donese zakon kojim će se trajno zabraniti eksploatacija bora i litijuma. U četvrtak uveče aktivisti su održali protestnu šetnju u centru Beograda.  Poručili su da trpe "strahotan pritisak" da prodaju svoju imovinu i naglasili da će ostati narednih pet dana ispred Vučićevog kabineta kako bi jasno poručili "NE rudnicima u Srbiji", prenosi Fonet. Aktivisti su naglasili da su došli da kampuju ispred Vučićevog kanibeta kako bi se navikavali "na život izbeglica u sopstvenoj državi", tvrdeći da će se to i dogoditi ako se eksploataciji litijuma i bora ne stane na put. Ni Vlada, ni predsednik Srbije do sada nisu odgovorili na zahtev da se donese zakon o zabrnai eskploatacije bora i litijuma.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Šta objavljuju oni koji kampuju ispred Vučićevih vrata (FOTO)

Izvor: Danas, 11.Feb.2022

Budući da ih je vreme poslužilo - pravo toplo prolećno - aktivisti iz Kreni promeni i Saveza ekoloških organizacija koji su proveli noć u parku na Andrićevom vencu ispred Presedništva Srbije, o toku svog boravka, šta rade, gde spavaju i kako doručkuju, obaveštavaju javnost preko društvenih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.