EU strahuje za Bosnu zbog nacionalističke retorike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU strahuje za Bosnu zbog nacionalističke retorike

LONDON - EU strahuje da će slabe centralne institucije u Bosni popustiti pod pritiskom pojačanih političkih tenzija i nacionalističke retorike među glavnim bošnjačkim i srpskim političkim strankama u ovoj zemlji, piše današnji "Fajnenšel tajms".

Zbog toga, povodom juče započetih pregovora o ukidanju položaja visokog predstavnika u BiH, šef spoljne politike EU Havijer Solana i komesar za proširenje EU Oli Ren predlažu da se međunarodna kancelarija u Bosni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već sledeće godine zameni jačim prisustvom EU, a ovu ideju podržavaju i Rusija i bosanski Srbi, piše ovaj list.

Američki zvaničnici takođe žele da EU preuzme veću odgovornost za Bosnu, ali istovremeno strahuju da bi situacija u ovoj zemlji mogla da preraste u još jednu u nizu međunarodnih kriza i tako optereti početak mandata Baraka Obame.

Jedan neimenovani evropski zvaničnik smatra da EU ne bi trebalo da preuzme veću odgovornost u Bosni, izuzev u smislu da ima ovlašćenja koja bi se koristila tek u slučaju krajnje nužde, a u skladu sa kojima bi intervenisala, recimo, ukoliko je jedinstvo zemlje ugroženo, navodi se u "Fajnenšel tajmsu".

Evropski zvaničnici ističu da političari u Bosni tek treba da pokažu da su tolerantni i posvećeni korenitim reformama, što je neophodno da bi zemlja odlučno krenula ka članstvu u EU, zaključuje se u listu "Fajnenšel tajms".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.