Džinovski Aleksandar Makedonski u Skoplju (VIDEO)

Izvor: S media, 14.Jun.2011, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džinovski Aleksandar Makedonski u Skoplju (VIDEO)

Postavljanje spomenika Aleksandru Makedonskom koji će biti visok 22 metra počelo je juče u Skoplju i trajaće deset dana.

Na centralnom trgu u Skoplju juče je počelo postavljanje 12 metara visoke figure Aleksandra Makedonskog na njegovom konju Bukefalu.

Figura, izradjena u bronzi, biće postavljen na postament koji je visok 10 metara pa će ukupna visina spomenika biti 22 metara što je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Oko postamenta je predvidjena izgradnja fontane, što je deo projekta "Skoplje 2014" makedonske vlade prema kojem će na trg i oko njega biti postavljeno dvadesetak spomenika, a oko trga će biti izgradjeno nekoliko zgrada makedonskih institucija ili ministarstava.

Skoplje: Specijalac ubio mladića na proslavi izborne pobede

Orban: Makedonija što pre da počne pregovore

Makedonci najavljuju 21. maj kao "sudnji dan"

Makedonske vlasti ovu akciju zvanično nazivaju "Postavljanje spomenika 'Ratnik na konju", a ne "Aleksandra Makedonskog na konju".

Nezvanično objašnjenje je da se želi izbeći reakcija Grčke i da se ne provocira južni sused s kojim Makedonija ima problem oko imena države.

Spomenik Aleksandru Makedonskom, kao i većina ostalih spomenika glavnim ličnostima iz makedonske istorije, izradjen je u livnici "Frančesko Marineli" u Firenci i košta 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za spomenik.

Makedonski mediji prenose navode grčkih medija da je "makedonski premijer u potrazi za svojim makedonskim mitom".

Opozicioni Socijaldemokratski savez oštro je kritikovao vladu Nikola Gruevskog zbog trošenja budžetskog novca na spomenike i celokupni projekat "Skoplje 2014".

Prema najavama gradskih vlasti, očekuje se da će postavljanje spomenika trajati deset dana.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postavljanje spomenika Aleksandru Makedonskom u Skoplju

Izvor: Studio B, 14.Jun.2011

Na centralnom trgu u Skoplju danas je počelo postavljanje 12 metara visoke figure Aleksandra Makedonskog na njegovom konju Bukefalu. ..Figura, izrađena u bronzi, biće postavljen na postament koji je visok 10 metara pa će ukupna visina spomenika biti 22 metara što je najviši spomenik Aleksandru...

Nastavak na Studio B...

Statua Aleksandra Makedonskog u Skoplju

Izvor: Mondo, 14.Jun.2011

Na centralnom trgu u Skoplju danas je počelo postavljanje 12 metara visoke figure Aleksandra Makedonskog na njegovom konju Bukefalu.

Nastavak na Mondo...

U Skoplju počelo sastavljanje statue Aleksandra Velikog

Izvor: Blic, 15.Jun.2011, 00:25

SKOPLJE - Na glavnom trgu u Skoplju danas je započeto sastavljanje delova 22 metra visoke bronzane statue Aleksandra Velikog, javlja agencija AP. ..Delovi spomenika, čiji je zvanični naziv "Ratnik na konju", dopremljeni su na trg i biće postavljeni kranom tokom narednih dana kada pijedestal, koji...

Nastavak na Blic...

Pogledajte: Makedonci dižu spomenik Aleksandru Velikom

Izvor: Blic, 15.Jun.2011

Spomenik Aleksandru Velikom, koji je juče u delovima stigao u Skoplje, počeo je da dobija oblik...Sastavljenje će trajati desetak dana, a statua će na karju biti visoka 23 metra...Grčka, koja postavljanje ovog spomenika smatra provokacijiom, mogla bi Makedoniji znatno da oteža evrointergracije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.