Državni sekretar SAD po podne u Ohridu

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni sekretar SAD po podne u Ohridu

Američki državni sekretar Majk Pompeo u petak po podne će se u Ohridu sastati s najvišim državnim funkcionerima Severne Makedonije.

Stejt department je najavio da će Pompeo još jednom istaći važnost grčko-makedonskog dogovora iz Prespe za stabilizaciju i prosperitet Balkana i za prijem Severne Makedonije u NATO i EU.

Državni sekretar SAD će u Ohridu imati sastanke s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom, vicepremijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, i s ministrima spoljnih poslova i odbrane, Nikolom Dimitrovom i Radmilom Šekerinskom.

Stejt department je u najavi, kako su preneli skopski mediji, fokusiran na Zapadni Balkan kao strateški važan deo ideje o ujedinjenoj Evropi, a jedna od tema razgovora biće "destabilizirajuća uloga Rusije u regionu".

Pompeo će u Ohridu posetiti crkvu obnovljenu sa 650.000 dolara iz Američkog fonda za kulturno nasleđe.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji posećuje Severnu Makedoniju od 2001. godine, kada je tokom oružanog sukoba došao Kolin Pauel.

Evropsku turneju, tokom koje je posetio Italiju, Vatikan i Crnu Goru, Pompeo će završiti u Grčkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.