Dodik: Nova politička realnost na međunarodnoj sceni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nova politička realnost na međunarodnoj sceni

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se ruskim priznanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije ulazi u novu političku realnost na međunarodnoj sceni, čemu je doprinela situacija sa Kosovom.

"Očigledno je da je pitanje Kosova i njegove nezavisnosti bio okidač i za mnoge druge slične situacije" rekao je Dodik novinarima, navodeći da postoji suštinska veza između Kosova i Abhazije i Južen Osetije.

On smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da svet, koji funkcioniše na međunarodnom pravu, bitno ugroženom unilaterarnim priznanjem Kosova, sada ulazi u novu fazu odnosa.

"Mnoga mesta s neraščišćenim odnosima između centralnih i autonomnih vlasti posegnuće za sličnom praksom kao što je bilo i u Gruziji", rekao je Dodik.

Premijer RS je istakao da RS nema međunarodnopravni subjektivitet i ne može da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju i da će o tome odlučiti BiH.

"Mi ostajemo privrženi Dejtonskom mirovnom sporazumu i naša pozicija je nepromenljiva u tom pogledu.

Kako će se BiH o tome odnositi to je stvar BiH, ali ono što znamo jeste da smo svoju poziciju jasno postavili kada je reč o Kosovu", rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je potvrdio da odbrana Radovana Karadžića, koliko je njemu poznato, od RS nije tražila nikakvu dokumentaciju u vezi odbrane prvog predsednika RS pred Haškim tribunalom.

"Ukoliko to budu tražili naravno da ćemo im to ustupiti, kao u slučaju drugih haških optuženika, što je u skladu s zakonom o saradnji s Tribunalom", rekao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.