Demokratski front nastavlja proteste

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratski front nastavlja proteste

Opozicioni crnogorski front posle burnih sinoćnjih događanja, najavio nove proteste. Predsednik Skupštine poziva poslanike DF-a da se vrate u parlament. Tužilaštvo traži da se utvrdi da li je bilo dela suprotnih zakonu.
Posle sinoćnjih sukoba demonstranata i policije, opozicioni Demokratski front najavio je nove proteste, prenosi Tanjug.

Sinoćna protestna šetnja pristalica opozicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fronta centrom Podgorice, završena je kada je policija bacila suzavac na demonstrante i sprečila ih da probiju kordon ispred Skupštine Crne Gore.
Uoči protesta policija je uhapsila više osoba, koje su krenule ka Skupštini Crne Gore, kako bi se pridružile učesnicima protesta.
Policija saopštava da je bacila suzavac i upotrebila silu da bi sprečila nasilan ulazak u Skupštinu, a organizatori protesta odgovaraju da im to nije bio cilj i da je MUP silom prekinuo mirne proteste. Tužilaštvo proverava da li je bilo kršenja zakona, a u mnogim reagovanjima od državnih organa se traži da utvrde da li je policija prekoračila ovlašćenja. 
DF smatra da su funkcioneri vladajuće Socijaldemokratske partije, predsednik Parlamenta i ministar policije, svrstavanjem uz premijera Mila Đukanovića i, kako navode, komandujući upotrebu sile nad mirnim građanima, učestvovali u projektu Mila Đukanovića da se Crna Gora dovede na ivicu građanskog rata.
Zbog toga nisu prisustvovali kolegijumu predsednika Skupštine CG, na koji su bili pozvani lideri opozicije.
Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić saopštio je da ni on ni poslanici nisu imali informaciju da je namera čelnika i pristalica opozicionog DF-a bila da na silu uđu u skuptštinu.
Krivokapić je posle sednice kolegijuma skupštine novinarima rekao da nije imao takvu informaciju iako je tokom čitavog dana bio u komunikaciji s ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.
Krivokapić je pozvao poslanike DF-a da se vrate u skupštinu i da probleme rešavaju u institucijama sistema.
"Stanje nije takvo da ne izaziva uznemirenost i obaveza Parlamenta je da da dinamiku institucijama da zajednički rešavaju probleme u okviru institucija. Istina je prva žrtva sukoba a mi moramo političke probleme da vratimo u institucije Crne Gore", navodi Krivokapić. 
Predsendik skupštine Crne Gore ocenio je da situacija nije takva da ne izaziva uznemirenost i apelovao na uzdržanost demonstranata i policije.
Krivokapić je rekao da će nadležni državni organi proceniti policijske aktivnosti i na osnovu toga utvrditi odgovornost u slučaju da je bilo prekoračenja ovlašćenja.
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od nadležnih tužilaštava da u najkraćem roku utvrde da li je prilikom sukoba policije i demonstranata bilo osoba koje su počinile dela koja se gone po službenoj dužnosti.
Stanković traži da o svim preduzetim radnjama bude blagovremeno informisan, navedeno je u saopštenju iz iz Kabineta Vrhovnog državnog tužioca, preneli su podgorički mediji pozivajuči se na agenciju Mina.
I predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Mevludin Nuhodžić rekao je da će zatražiti dostavljanje informacija o događajima u subotu u Podgorici i njihovom uticaju na bazbedonosnu situaciju u Crnoj Gori.
Nakon toga, dodao je, Odbor će dobijene informacije tretirati u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbednosti i odbrane.
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović pozvao je na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rešavanje političkih pitanja u državnim institucijama, posle jučerašnjih događaja u Podgorici.
"Interes građana Crne Gore je stabilnost i razvoj, i on mora biti iznad svih drugih interesa", naveo je Vujanović u izjavi za medije.
Vujanović će predsedavati sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvanom za danas popodne.
Povodom aktuelne situacije, Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija i Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovali su brifing sa predstavnicima diplomatskog kora.
Predstavnici ministarstava su ukazali na neophodnost vraćanja političkog dijaloga u institucije, te ukazali na važnost zajedničkog rada na smirivanju tenzija i stabilizaciji prilika.
Evropska unija poziva sve strane da pokažu uzdržanost i poštuju zakon i odluke donose u okviru demokratskih institucija. U sličnom tonu, američka ambasada u Crnoj Gori poziva da se pokaže suzdržanost i poštovanje vladavine prava.
S druge strane, Rusija ocenjuje da uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija uprkos, kako se navodi, uverenja koje tamošnje rukovodstvo dobija od zapadnih država, ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu.
DPS: Cilj DF je rušenje ustavnog poretka i nasilje
U međuvremenu, vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je, povodom nemira u Podgorici za vreme protesta opozicionog "da je DF tokom protekla dva dana bez ustručavanja pokazao šta su pravi motivi protesta - rušenje ustavnog poretka, nasilje i zaustavljanje Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u NATO".
"Sada višše nema dileme za bilo koga - DF je nasilno blokirao ulice, okupljajući
se suprotno zakonu i predstavljajući svoje aktiviste kao novinare, što je trebalo da im poslužži kao paravan za ono ššto su hteli da izazovu", navodi se u saopštenju DPS.
"Ne ustručavajući se ni pred zakonom ni pred građanima, lider DF Andrija Mandić i njegovi ativisti su sinoć na policiju bacili suzavac, kamenice, polomili izloge u centru Podgorice i pokuššali nasilno da uđu u Skupšštinu, kao ššto je sam Mandić i najavio pre nekoliko dana. Kao ššto mu je i tada poručeno - u crnogorske institucije niko, pa ni DF, neće ući na silu", ističu iz DPS-a.
DPS još navodi da, čak i pored velikog olakšanja građanima Podgorice, kojima je nakon otvaranja Bulevara ponovo omogućeno normalno obavljanje svakodnevnih poslova, i ovog puta su se javili politički kalkulanti na sitno, predstavljajući se kao „zašštitnici demokratije.
"Iz njihovog ugla, sasvim je demokratski i dozvoljeno da poslanik udari policajca, ali je „nedemokratski“ i „nezakonito“ kada poslanika privedu zbog napada. Ignorisanjem crnogorskih zakona i odbijanjem da prihvate odluke nadležnih držžavnih organa, lideri DF-a su svima stavili do znanja da ne pošštuju držžavu čiji su poslanici, i da je njihova jedina žželja da se vladavina prava odnosi na sve druge, osim na njih same", smatraju u DPS-u.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.