Izvor: B92, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova veruje u sporazum

Beograd -- Karla del Ponte potvrdila 2004. da su vođeni pregovori s Karadžićem i kazala da veruje u sporazum Holbruka i Karadžića.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je u razgovoru s bivšim predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Draganom Kalinićem potvrdila da su pregovori vođeni pre osam godina. U transkriptu razgovora koji su objavile banjalučke Nezavisne novine, Del Ponteova kaže da veruje u postojanje sporazuma Holbruk-Karadžić, ali i preti postojanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RS-a ukoliko zahtevi tribunala ne budu ispunjeni.

Karla del Ponte tokom razgovora s Kalinićem, koji je vođen krajem maja 2004. godine, ubeđuje bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske da prenese poruku Radovanu Karadžiću da je za njega bolje da se dobrovoljno preda.

Del Ponteova navodi da je tužilaštvo čak i pregovaralo s bivšim liderom bosanskih Srba ali da su ti pregovori propali:

"U septembru 1999., Karadžić je bio u direktnom kontaktu s nama kako bi se dogovorio o dobrovoljnoj predaji, ali nije želeo da to izgleda kao dobrovoljna predaja. Ja sam organizovala, na zahtev Karadžića, da on bude uhapšen u Švajcarskoj, ali onda je promenio mišljenje i nije želeo da se preda. Karadžić vrlo dobro zna da je u opasnosti, jer ako ga oni nađu, neće biti živ prebačen u Hag".

Karla del Ponte Kaliniću kaže da Karadžić mora da dobije njenu poruku jer mu je život u opasnosti ukoliko dobrovoljno ne ode u Hag:

Del Ponteova: Ono što je najvažnije jeste da je on sada u opasnosti.

Kalinić: To je suština vaše poruke, da se treba razmisliti da je predaja bolja od ubistva

Del Ponteova: Da.

Haška tužiteljka ne navodi ko može da ubije Radovana Karadžića, ljudi iz njegovog okruženja koji su povezani sa Slobodanom Miloševićem ili pripadnici međunarodnih snaga ili možda neko treći.

Prema jednoj verziji, Miloševiću nije bilo u interesu da Karadžić progovori u Tribunalu, dok bi prema drugoj verziji Karadžića mogli da ubiju pripadnici NATO-a prilikom hapšenja.

Da postoji verovatnoća drugog scenarija Karla del Ponte ilustruje postojanjem sporazuma Holbruk-Karadžić, u kome je američki diplomata navodno obećao Karadžiću da će biti zaštićen od krivičnog gonjenja, ukoliko se povuče sa svih funkcija:

Del Ponteova: Ja istražujem tu priču o sporazumu između Karadžića i Holbruka.

Kalinić: Mislite li vi da to postoji?

Del Ponteova: Da.

Godine 2004., Karla del Ponte zapretila je Banja Luci da će, ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi tužilaštva Haškog tribunala, Republika Srpska prestati da postoji

Del Ponteova: Neće više biti parlamenta, neće više biti vlade, neće biti federacije, samo će postojati Bosna i Hercegovina.

Kalinić: To je još gore.

Del Ponteova: Neće više postojati Republika Srpska. Kraj

Glavni urednik banjalučkih nezavisnih novina Dragan Jerinić kaže da ovi audio-snimci pokazuju da je Haško tužilaštvo znalo gde se Karadžić krije i da je on do tog trenutka imao čvrsta obećanja da neće biti uhapšen.

"To otvara pitanje i kako se došlo do Dejtonskog sporazuma. Znači kakav je dogovor postignut sa Radovanom Karadžićem. Otvara se i pitanje zašto je žrtvovana Srebrenica ko je učestvovao u tim dogovorima i ko je učestvovao u tome šta će se tamo desiti. Znači otvara se čitav niz pitanja i postavlja se pitanje ko je taj koji čitavno vreme ne želi da se Karadžić pojavi u Hagu".

Snimke razgovora Karle del Ponte i Dragana Kalinića, banjalučkim Nezavisnim novinama dao je bivši predsednik RS Dragan Čavić koji je hteo time da demantuje bivšu portparolku tužilaštva Florans Artman koja u svojoj knjizi napisila da je on bio doušnik NATO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.