Danas konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore

Izvor: Press, 06.Nov.2012, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore

U Podgorici će danas biti održana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti potvrđena vladajuća većina sastavljena od koalicije "Evropska Crna Gora - Milo Đukanović" i manjinskih stranaka

Još nije poznato kome će predsednik Filip Vujanović poveriti mandat za sastav nove vlade, ali se prema najavama u medijima očekuje da će to biti bivši premijer i lider koalicije Milo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Đukanović.

Podgoričke "Vijesti" pišu da se potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice koalicije okupljene oko DPS-a, Rifat Rastoder neće kandidovati za potpredsednika Skupštine Crne Gore, dok će DPS i Bošnjačka stranka (BS) predložiti Željka Šturanovića i Sulja Mustafića.

Na čelo parlamenta ponovo će biti izabran lider SDP-a Ranko Krivokapić, a očekuje se da Demokratski front kao opozicionog kandidata za potpredsednika predloži Branka Radulovića. Da bi opozicija imala potpredsednika, osim opozicionara treba da podrži i deo vladajuće koalicije.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list piše da manjinske partije ne bi imale ništa protiv da glasaju za Radulovića koji poštuje državne simbole Crne Gore, što je jedan od uslova da ga podrže poslanici DPS-a i SDP-a.

Pozitivna Crna Gora neće predložiti kandidata za potpredsednika parlamenta, navodeći da to pripada jačim partijama, dok će o Radulovićevoj kandidaturi neposredno uoči današnje konstitututivne sjednice Skupštine najverovatnije razgovarati Demokratski front i SNP.

Rastoder je od partijskih kolega tražio da SDP ne insistira na potpredsedničkom mestu u Skupštini, s obzirom na to da je DPS to mesto obećao stranci Rafeta Husovića.

On je pojasnio da je imenovanje dva Bošnjaka na potpredsedničkim funkcijama u Skupštini bilo neumesno .

Planiram da završim obaveze koje sam ranije preuzeo, pre svega priču o opštini Petnjica i da polako svoju političku karijeru usmerim u mirnije vode, rekao je Rastoder i dodao da mu odavno ni godine ni zdravlje ne idu zajedno sa isturenim funkcijama.

"Smatrao sam da je neprimereno insistirati da u skupštinskom rukovodstvu budu dva Bošnjaka. Prilikom dogovaranja sa manjinskim strankama, veći koalicioni partner je preuzeo obavezu da ponudi Bošnjacima potpredsedničko mesto i neumesno bi bilo da mi sada insistiramo na toj poziciji. Formiranje vlasti je sada prioritet, i tome treba da se posvetimo , kazao je Rastoder Vijestima.

Sednicu će otvoriti najstariji poslanik Jelisava Kalezić iz Demokratskog fronta, nakon čega će biti usvojen izveštaj Državne izborne komisije. Time će i zvanično biti verifikovani poslanički mandati, nakon čega će Skupština proglasiti pauzu.

Jedna od mogućnosti je da sednica bude nastavljena sledećih dana, nakon što kandidati koalicije Evropska Crna Gora koji su u konfliktu interesa, podnesu ostavke na poslanička mesta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.