Dan državnosti BiH obeležava se u pola države

Izvor: Mondo, 25.Nov.2012, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan državnosti BiH obeležava se u pola države

U Bosni i Hercegovini se danas obeležava Dan državnosti, koji se, kao i drugi državni praznici u toj zemlji, obeležava samo u pola države.

U Federaciji BiH su zbog Dana državnosti nedelja i ponedeljak proglašeni neradnim danima, dok se u Republici Srpskoj taj dan ne obležava.

Podsećamo, na današnji dan pre 69 godina u Mrkonjić Gradu je održano zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je obnovljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državnost Bosne i Hercegovine.

Na zasedanju ZAVNOBiH-a je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego I srpska i muslimanska i hrvatska", bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

Potvrđivanjem istorijskih granica koje su datirale još iz vremena srednjovekovne Bosne, BiH je tada postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Državnost BiH je obnovljena 20. maja 1992. godine, kada je ispred sedišta UN-a na Ist Riveru u Njujorku postavljena zastava Bosne iHercegovine.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je "25. novembar jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne i Hercegovine".

"Na ovaj dan potvrđena je državnost BiH i hrabro podignut glas njenih naroda i građana protiv fašizma i nepoštovanja drugog I drugačijeg", naveo je Izetbegović u čestitki.

Vlasti u Republici Srpskoj ne obeležavaju Dan državnosti BiH, već se u tom delu BiH obeležava 21. novembar kao znak sećanja na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je upostavljen entitet Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj se obeležava i Dan Republike Srpske 9. januara, u znak sećanja na 1992. godinu kada je tadašnji lider Srba u BiH Radovan Karadžić proglasio "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu".

Zvaničnici iz RS ističu da "ovаj dаn ne postoji ni u jednom zаkonu niti u zvаničnom аktu BiH, stoga kаo tаkаv ne može biti obeležаvаn kаo prаznik nа nivou zаjedničkih institucijа BiH".

S druge strane, zvanicncici iz Federacije BiH ističu da je obeležavanje 25. novembra Dana državnosti BiH legitiman praznik čiji je kontinuitet nastavljen i preuzet iz Zаkona o prаznicimа iz prethodne Republike Bosne i Hercegovine.

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan državnosti BiH obeležava se u pola države

Izvor: Studio B, 25.Nov.2012

U Bosni i Hercegovini se danas obeležava Dan državnosti, koji se, kao i drugi državni praznici u toj zemlji, obeležava samo u pola države...U Federaciji BiH su zbog Dana državnosti nedelja i ponedeljak proglašeni neradnim danima, dok se u Republici Srpskoj taj dan ne obležava...Podsećamo, na...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.