Čubrilović: Očekujem da US BiH stavi van snage odluku o Danu RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilović: Očekujem da US BiH stavi van snage odluku o Danu RS

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da očekuje da Ustavni sud BiH na sednici 17. septembra stavi van snage odluku kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske (RS).Čubrilović je naveo da, "verujući u načelo vladavine prava" očekuje da Ustavni sud BiH uvaži argumente iznete u zahtevu za preispitivanje odluke o Danu RS koji je podneo parlament RS.

"Stavljanjem van snage odluke kojom osporava Dan RS, Ustavni sud BiH pokazao bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je odgovoran organ, spreman za nalaženje rešenja i smirivanje političkih tenzija, koje je upravo sam prouzrokovao donošenjem političke odluke, kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske", istakao je Čubrilović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH da preispita svoju odluku o Danu RS, parlament je pokazao da poštuje taj sud i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

Čubrilović je dodao da je obaveza parlamenta RS da sprovede svoju odluku o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, koja je doneta jednoglasno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

"Naglašavam da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština Republike Srpske posvećena je poštovanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija. Referendum, koji se odnosi na praznik RS, ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir BiH, niti njen integritet i suverenitet", naglasio je Čubrilović.

Savet za primenu mira u BiH juče je pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS i poručio da neće tolerisati pokušaje otcepljenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.