Crnogorski vojnici u mirovnim misijama

Izvor: S media, 28.Jul.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski vojnici u mirovnim misijama

Crnogorski vojnici učestvovaće u mirovnim misijama u Avganistanu, Somaliji i Liberiji, odlučila skupština Crne Gore.

U NATO misiju ISAF u Aganistanu biće upućen pešadijski vod od 40 vojnika. Za tu odluklu glasalo je 40 poslanika, 12 je bilo protiv, dok su dva bila uzdržana.

Crnogorski parlament ima 81 poslanika. "Izvesno je da će pešadija i medicinsko osoblje biti upućeni krajem januara i početkom februara naredne godine, dok bi dva oficira za rad u nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << komandi bila upućena u periodu septembar-oktobar", saopštio je ranije u parlamentu ministar odbrane Boro Vučinić.

Crnogorski vojnici pridružiće se snagama na severu Avganistana pod komandom nemačke vojske.

"Učestvovanje u misijama najkonkretniji je doprinos jačanju stabilnosti u svetu, a mirovna operacija u Avganistanu je važna za Crnu Goru, naročito zbog spoljnopolitičkih razloga", navodi se u odluci parlamenta.

Ministar odbrane je kazao da se crnogorski vojnici šalju "u najmanje rizičnu zonu u Avganistanu", ali je opozicija oštro kritikovala slanje vojnika u Avganistan.

"Opasnosti su višestruke. Osim što besne interni sukobi i napadi talibana, to je područje u kome je najveća proizvodnja opijuma u svetu", kazao je tokom rasprave završene u petak, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević.

Pripadnici crnogorske vojske učestvovaće i u mirovnoj misiji Evropske unije "EU Navfor - Atalanta" u Somaliji za borbu protiv pirata u Adenskom zalivu.

U tu misiju biće poslata tri pripadnika crnogorske mornarice sa mogućnošsću rotacije, na brodove neke od partnerskih zemalja sa kojom bude sklopljen bilateralni dogovor.

Dva crnogorska oficira biće angažovana i u misiji UN-a, UNMIL, u Liberiji gde će biti upućeni u svojstvu posmatrača.

Opozicione partije nisu protiv slanja vojnika u te misije, jer su one "posmatračke i postkonfliktne" i " pod vodjstvom EU i UN-a".

Na osnovu ranije odluke vlade, crnogorski vojnici u mirovnim misijama će zaradjivati 100 evra dnevno.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.