Crna Gora svetski kanal za transport kokaina

Izvor: S media, 21.Apr.2011, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora svetski kanal za transport kokaina

Italijanski "Espreso" objavio je interaktivnu prezentaciju "Put koke" u kojoj se Crna Gora pominje kao jedan od četirii glavna kanala u svetu putem kojih se obavlja transport kokaina.

Ta četiri kanala su, kako je navedeno, južoamerički kartel, balkanske mafije, afričke kriminalne organizacije i italijanski organizovani kriminal.

Kako je preneo informativni protal "Vijesti", pod balkanskim mafijama su navedene one u Albaniji, Srbiji, Rumuniji i Crnoj Gori. Južnoameričku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čine Meksiko, Kolumbija, Brazil i Venecuela, afričku Nigerija, Senegal, severozapadna Afrika, a italijanske kriminalne organizacije kalabrijska Ndrangeta, sicilijanska Koza Nostra, i takozvane "nemafijaške" organizacije.

Prema podacima koje nudi "Espreso", kokain proizvode četiri Južnoameričke države: Kolumbija, Bolivija, Peru, Venecuela. Radi se o 100 posto čistom kokainu, koji se kultiviše na 190.000 hektara zemlje, a na kojima se proizvodi ukupno oko 920 do 980 tona kokaina godišnje.

Cena po kojoj ove četiri države prodaju proizvedeni kokain se kreću od 5.000 do 10.000 evra po kilogramu. Kada stigne u Italiju, ova droga se prodaje po ceni od 800.000 do milion evra po kilogramu kokaina, koji je 20 odsto čist.

Kokainskim "biznisom", kako se navodi, obrne se godišnje od 1.000 do 1.500 milijardi godišnje, što je jednako cifri od dva odsto svetskog bruto proizvoda.

Pod sekcijom "Maršute", "Ekspreso" navodi da kokain prolazi kroz "crnogorske i balkanske luke". Sekcija je inače podeljena na američke i evropske, a navodi se da je ovim maršutama prolazi polovina čistog kokaina.

Evropske rute su podelene na brodske i avionske. Osim crnogorske i balkanskih luka (samo Crna Gora je imenovana posebno od balkanskih luka), postoji još jedna ruta kojom preko luka u Lisabonu, Marselju i Malagi kokain stiže na Siciliju ili u luke na Tirenskom moru, kao i još jedna ruta brodom kojom kokain prolazi preko Afrike da bi stigao u Italiju.

Avionskim putem u Evropu kokain stiže preko aerodroma u Milanu, Parizu, Londonu, Frankfurtu, Madridu i Istanbulu, navodi se u prezentaciji.

Inspektori oduzimali, pa prodavali drogu

Uhapšeni osumnjičeni za drogu i oružje

Kacin pozdravio održavanje prve "Parade ponosa" u Crnoj Gori

"Espreso" navodi kako avionom droga putuje jedan do dva dana, dok je brodom potrebno pet do šest dana da kokain stigne iz Južne Amerike u Italiju.

Kokain prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi stiže preko: pacifičke rute, preko Meksika, preko rute Argentina - Paragvaj i preko Centralnoameričkih država.

Dok putuje posredničkim rutama, kilogram 50 odsto čistog kokaina dostiže cenu od 30.000 do 40.000 evra, da bi kada stigne u Italiju dostigao cenu od 800.000 do milion evra po kilogramu 20 odsto čistog kokaina.

"Espreso" navodi da šverceri kokaina ka Evropi imaju dobit četiri do pet hiljada procenata u odnosu na uloženo.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.