Ciprasovoj vladi izglasano poverenje

Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciprasovoj vladi izglasano poverenje

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preživala je glasanje o poverenju, što otvara put za ratifikovanje Prespanskog sporazuma postignutog prošle godine sa Skopljem.
Podršku premijeru dao je 151 od 300 poslanika u grčkom parlamentu, čime je izbegnuto raspisivanje vanrednih izbora, javlja Rojters.

Aleksis Cipras je nakon glasanja poručio da je glas za poverenje vladi – glas za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabilnost u zemlji.
"Dobili smo poverenje sa našom jedinom brigom, da nastavimo da se bavimo potrebama i interesima grčkog naroda", rekao je Cipras novinarima. 
Cipras je u nedelju pozvao parlament da glasa o poverenju vladi, nakon što je njegov desno orijentisani koalicioni partner Panos Kamenos podneo ostavku na mesto ministra odbrane zbog sporazuma sa Skopljem.
Prespanski sporazum, kojim se okončava spor Atine i Skoplja oko imena, potpisan je u junu 2018. godine.
Makedonski parlament je prošle nedelje usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju – u skladu sa ovim sporazumom.
Ako Prespanski sporazum ratifikuje i parlament Grčke, to će značiti kraj 27-godišnjeg spora dve države koji je u nekim periodima dostizao dramatične razmere, kao što su bile ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.
Postizanju sporazuma dve strane u velikoj meri je pomogla međunarodna zajednica, pre svih izaslanik UN Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u ovim pregovorima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grčki parlament izglasao poverenje Ciprasovoj vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019

Grčki parlament izglasao je večeras poverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, što će omogućiti da parlament ratifikuje sporazum koji je Cipras prošle godine postigao sa Skopljem o okončanju spora zbog imena Makedonije...Cipras je večeras dobio podršku 151 od 300 poslanika u parlamentu, čime...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.