Izvor: B92, 27.Avg.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Uskoro o dvojnom državljanstvu

Podgorica -- Vlada Crne Gore pripremila predlog sporazuma o dvojnom državljanstvu koji će ponuditi vladama bivših jugoslovenskih republika.

Prema tom predlogu, dvojno državljanstvo biće izuzetak i moći će da ga zadrže samo oni koji su ga imali do 3. juna 2006. godine kada je proglašena crnogorska državna nezavisnost, izjavio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović.

Dvojno državljanstvo moći će da dobiju oni kojima jedan od roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima državljanstvo neke druge zemlje, rekao je Kalamperović, kao i da se "ovim sporazumom samo regulišu posledice već postojećeg dvojnog državljanstva".

"Mi smo mala populacija i moramo se čuvati", rekao je Kalamperović Televiziji Crne Gore. On je dodao da sporazumom treba rešiti i druga pitanja, kao što su readmisija i mogućnost izručenja svojih državljana drugim državama.

I Srbija će narednih dana ponuditi sporazum o dvojnom državljanstvu, rekao je crnogorskoj televiziji srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i poručio da je Srbija spremna na razgovore sa Crnom Gorom, kao i da na to pitanje gleda sasvim drugačije.

Dačić je naveo da postoji nekoliko stotina hiljada ljudi koji su građani i Srbije i Crne Gore, kao i da u Srbiji živi veliki broj crnogorskih državljana za koje je pitanje dvojnog državljanstva od životnog interesa.

Da bi se to pitanje rešilo na najbolji način, neophodno je da postoji sporazum o državljanstvu koji neće biti na štetu građana, rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.