CDM: Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CDM: Bošnjaci traže zabranu Njegoša i Kiša

Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim oblastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dve knjige - "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.
Kako navodi crnogorski portal CDM, to traže Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veće - savet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U obrazloženju zahteva se kaže da je "sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima", prenosi crnogorski CDM.
Kako navodi crnogorski portal, oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, da su svojim delima, odnosno "mržnjom prema islamu i muslimanima", stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na teritoriji bivše SFRJ.
"Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. veka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projecirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima", navodi se u obrazloženju, u kome se tvrdi i da su pomenuta dela i rasistička.
Autori inicijative porede dela Njegoša i Kiša sa delima Adolfa Hitlera i protive se da bilo koja nagrada nosi ime Njegoša i Kiša.
"U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. 'Njegoševoj nagradi' i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih", ističu bošnjačke organizacije.
One Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucijama Evropske unije, Ujedinjenih nacija, kao i drugim međunarodnim organizacijama.
U crnogorskom Ministarstvu prosvete odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.
"Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv", saopštila je portparolka tog resora Milica Lekić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDAL! Bošnjaci hoće da zabrane Njegoša i Kiša u Crnoj Gori, a razlozi su sramni

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2018

Bošnjaci traže da iz školskih programa uklone knjige "Gorski vijenac" Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša. Zahtev je upućen Crnoj Gori, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji...Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno veće u Crnoj Gori, Bošnjačko...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.