Bugarska psihoanalitičarka demantuje da je ona agent Sabina

Izvor: RTS, 29.Mar.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska psihoanalitičarka demantuje da je ona agent Sabina

Državna komisija u Sofiji je objavila da je poznata bugarska psihoanalitičarka i filozof Julija Kristeva, koja živi u Francuskoj od sredine šezdesetih godina prošlog veka, bila agent i sarađivala sa obaveštajnom službom Bugarske u vreme komunizma. Kristeva (76), autorka više od 30 knjiga, demantovala je za francuski nedeljnik "Ob" da je u vreme komunizma radila za obaveštajnu službu.
Julija Kristeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je te tvrdnje nazvala "smešnim, lažnim i klevetom". "Neko želi da mi naudi", rekla je Kristeva, preneo je Indeks.

Bugarska komisija, koja utvrđuje koji su ljudi radili za tajnu službu u vreme komunizma, navodi da je Kristeva radila pod tajnim imenom "Sabina" za odeljenje državne službe bezbednosti koje je pratilo oblast umetnosti i masovnih medija, prenosi Rojters.
Prema tvrdnjama Komisije, Kristeva je počela da radi za državnu bezbednost 1971. godine.
U Pariz odlazi 1965. godine uz pomoć stipendije francuske vlade.
Rojters napominje da se u dokumentu ne precizira koliko dugo je Kristeva radila za službu, kao ni da li je za to bila plaćena.
Kristeva se našla na listi 100 najvećih mislilaca 20. veka magazina Forin polisi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarska psihoanalitičarka demantuje da je ona agent Sabina

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2018

Državna komisija u Sofiji je objavila da je poznata bugarska psihoanalitičarka i filozof Julija Kristeva, koja živi u Francuskoj od sredine šezdesetih godina prošlog veka, bila agent i sarađivala sa obaveštajnom službom Bugarske u vreme komunizma. Kristeva (76), autorka više od 30 knjiga, demantovala...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.