Budvani ni ne znaju da imaju Spomenik kralju Petru

Izvor: Mondo, 30.Avg.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budvani ni ne znaju da imaju Spomenik kralju Petru

Opština Budva raspisala je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurisati spomenik posvećen srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću, za koga i mnogo Budvani ne znaju da postoji.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Spomenik je sada praktično nevidljiv u okviru improvizovane fontane, a malo ko od posetilaca, pa i mlađih meštana, uopšte i zna za ovo spomen-obeležje.

U javnom pozivu navodi se da je opština namenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 5.000 evra za sanaciju, a predviđeno je čišćenje spomenika, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena, kao i postavljanje informativne table.

Rok za završetak radova je 10 dana od zaključenja ugovora.

Budvanska vlast ove aktivnosti sprovodi uoči obeležavanja 100 godina od oslobođenja grada - 8. novembra.

Beograd da se oduži kralju Petru I i Aleksandru I

Od vremena vraćanja samostalnosti, sredinom 2000-tih, u Crnoj Gori se forsira "crnogorstvo" i oslobađanje u Prvom svetskom ratu koje je izvela srpska vojska a posle koga je Crna Gora ujedinjena sa Srbijom u Jugoslaviju, smatra svojevrsnom okupacijom.

Kralj Petar I Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, bio je Karađorđev unuk. Borio se u francuskoj vojsci u francusko-pruskom ratu. Učestvovao je kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u ustanku u BiH protiv Osmanskog carstva.

Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, kćerkom knjaza Nikole. Sa njom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra. Nakon smrti oca 1885. godine, Petar je postao glava dinastije Karađorđević.

Među brojnim priznanjima, kralj Petar I je bio nosilac i najvećeg ruskog odlikovanja - Velike lente Svetog Andreja sa mačevima, ordenom koji je pre njega nosio samo car Aleksandar Prvi, pobednik nad Napoleonom.

Umro je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.