Budva, proslava jubileja ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budva, proslava jubileja ujedinjenja Crne Gore i Srbije

U Budvi je, pod motom "Pokolenja dela sude" održana Centralna proslava jubileja veka oslobođenja Boke i ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. . Skupu su se video-linkom obratili i srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, istoričar Aleksandar Raković i profesor Čedomir Antić.
Tom prilikom obratio se prvi predsednik Crne Gore od uvođenja višepartijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistema i nekadašnji savezni premijer Momir Bulatović, koji je rekao da 7. novembar predstavlja veliki datum crnogorske prošlosti.
"Pre četiri godine, kada smo obeležavali početak Velikog rata, prisetili smo se da je tada moćno Austro-ugarsko carstvo vojno napalo malu i iscrpljenu Srbiju. Cilj nije bio da je pobedi i osvoji. Poklič je bio 'Srbija mora umreti'. Isto se odnosilo i na Crnu Goru, mada nije bilo rečeno. U istoriji modernog ratovanja teško je naći sličan primer objave rata. Srbi nisu bili dobri ni kao robovi, već samo mrtvi", rekao je Bulatović, prenosi crnogorski sajt In4s.
On je ukazao i na ogromne žrtve koje je odneo Prvi svetski rat.
"Često zamišljam Srbiju u kojoj su onih 1.300 kaplara ostali živi, izrodili decu i radovali se unucima. I Crnu Goru iz koje Austro-ugari nisu internirali u Mađarsku cvet naših muških glava, kojima se nikada nije saznalo ni broja, ni strva. Kamo lepe te sreće. Sve te žrtve zaslužuju poštovanje i zahvalnot. Šta god mi trenutno mislili, one su ugrađene u naš životni kod. One nam donose iskonski strah od ljudske gluposti i odvratne sebičnosti. One treba da upozore kuda ove dve strašne ljudske mane mogu dovesti. Svakoga, a posebno nas u Crnoj Gori. Zato, u pamet se braćo", rekao je Bulatović.
Bulatović je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima, rekavši da se i to "čudo neviđeno" desilo na našu sveukupnu sramotu.
Protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić poručio je da je pre 100 godina svaki Bokelj od Debelog brega do Spiča znao da nije Crnogorac, a da je svaki Crnogorac znao da je Srbin.
Predsednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Bato Carević kazao je da je ponosan na obeležavanje najslavnijeg datuma crnogorske istorije.
"Ovaj veličanstveni skup pokazuje da su besmrtne i neprolazne vrednosti koje su krasile naš narod kroz vekove, a u centru kojih je uvek bila sloboda", istakao je predsednik Odbora za Srbe u regionu Miodrag Linta. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROSLAVA U BUDVI: Obeleženo sto godina od državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2018

U Budvi je u sredu, pod motom "Pokolenja dela sude", održana Centralna proslava jubileja veka od državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca U Budvi je u sredu, pod motom "Pokolenja dela sude", održana Centralna proslava jubileja...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.