Bosanci i fizika: Trenjem mačke dobijate elektricitet

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2010, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanci i fizika: Trenjem mačke dobijate elektricitet

U udžbeniku fizike za osmi razred koji koriste đaci u Bosni i Hercegovini piše da im je za ogled sa statičkim elektricitetom potrebna ''mačka i drugi maljavi predmeti“ koje treba da „razvlače“ po ćilimu dok ne počnu da varniče, saznaju beogradski muzici.

Kako navodi ''Kurir'', Aziza Skoko i Kasim Imamović, autori ovog udžbenika, za statički eksperiment napisali su precizno i ''stručno“ uputstvo koje svakom ko ga primeni garantuje uspeh.

Naime, deci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se savetuje da uzmu mačku (na sreću, ne više od jedne) ili ''komad nečega što je maljavo“. Pored toga, autori dodaju da je za eksperiment potrebno dovoljno prostora i itison (ili ćilim) po kojem bi pomerali jaknu ili jadnu mačku. Dušebrižni stručnjaci za fiziku navode da se ne mora koristiti isključivo mačka, jer će i zimska jakna sasvim lepo poslužiti, piše beogradski list.

''Ugasite svetla, napipajte jaknu u mraku i polako počnite da vučete po ćilimu jaknu koja leži na jednoj strani“, stoji u uputstvu za statički eksperiment, a zatim slede rečenice koje izazivaju šok: ''Mačke i drugi maljavi predmeti će nagomilati elektricitet kada ih vučete preko ćilima. Možda će te videti i varnice kako bleskaju između mace i ćilima“.

Postavlja se pitanje da li je onda čudno pojavljivanje video-snimaka u kojima se deca u BiH iživljavaju nad životinjama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.