Borova brda će da se tresu

Izvor: Politika, 27.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borova brda će da se tresu

Crnogorska vlada dala zeleno svetlo da se uništi naoružanje iz vojnog skladišta Brezovik gde je smešteno više od 5.000 tona granata, kumulativnih mina, avionskih bombi i municije

Nikšić – Juče pre podne novinari su bili u prilici da vide ogromnu količinu viška naoružanja i ubojnih sredstava, smeštenih na otvorenom prostoru vojnog skladišta Brezovik kod Nikšića. Na hiljade tona granata, kumulativnih mina, avionskih bombi municije... lagerovano je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otvorenom i pokriveno šatorima. Da je kojim slučaju u minulom vremenu došlo do eksplozije Nikšić bi doživeo katastrofalnu sudbinu.

Najbolja i najbezbednija lokacija za uništavanje viška naoružanja je Župa nikšićka – napušteni rudokop Borova brda, rekao je juče viceadmiral Dragan Samardžić prilikom obilaska vojnog skladišta naoružanja i municije u Brezoviku kod Nikšića. Po njegovim rečima Crna Gora ima 9.800 tona viška naoružanja, od čega je preko 5.000 smešteno u ovom skladištu. Sticanjem nezavisnosti u Crnoj Gori je ostala ogromna količina naoružanja. O kojoj količini je reč najbolje govori podatak da je po glavi stanovnika dolazilo 18 kilograma eksploziva. Na području Borovih brda biće uništeno 1.800 tona naoružanja i municije, međutim, samo čistog eksploziva ima 350 tona, dok će preostale količine eksploziva firma „Buster” koja uništava oružje koristiti za privredni eksploziv. Odluku da se višak naoružanja uništava na Borovim brdima dale je Vlada Crne Gore i ona će se, kako je najavljeno, striktno primenjivati. Nema nikakve opasnosti po okolno stanovništvo, rekao je viceadmiral Samardžić i poručio žiteljima nikšićke Župe da ne gledaju samo svoj interes, nego interes cele Crne Gore. Nema nikakve opasnosti po žitelje. Na ovom području je svojevremeno, dok je vađena boksitna ruda, svakodnevno spaljivano hiljadu kilograma eksploziva.

Gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić je apelovao na građane Župe koji su digli glas protiv dodeljivanja lokacije za uništavanje viška naoružanja da prihvate odluku nadležnih državnih organa koji garantuju bezbednost i punu zaštitu žiteljima ovih prostora i podsetio šta se pre dve godine dogodilo u mestu Vir kada je eksplodiralo i do 200 puta manja količina eksploziva.

Ana Mišurović, direktor Ekotoksikološkog zavoda Crne Gore, je izjavila da su Borova brda još ranije bila predviđena kao mesto gde je trebao da seodlaže opasni otpad, jer je napušteni rudnik boksitne rude najbolja lokacija, te da nema opasnosti po zdravlje stanovnika.

– Obavili smo ispitivanja vazduha, zemljišta i voda i rezultati su zadovoljavajući. Kada se unište prve količine naoružanja i eksploziva ponovo ćemo izvršiti merenje, naglasila je Mišurovićeva i potvrdila da u rejonu Pusti lisac gde su uništavane rakete Strela 2 M nije pronađeno nikakvo zagađenje.

Zoran Beogović iz MUP-a Crne Gore, resor javne uprave, kategoričan je da je lokacija Borova brda najbolja i da se pod hitno mora uništiti višak naoružanja i izmestiti iz skladišta Brezovik. Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine će, kako je najavio Dragan Asanović, pratiti razvoj situacije i kontaktirati sa Ekotoksikološkim zavodom Crne Gore.

Minulog proleća meštani nisu dozvolili da se na tom prostoru uništava naoružanje i oprema.

R. Vukićević

[objavljeno: 28/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

NVO Ozon podržava građane Župe Nikšićke

Izvor: Kurir, 28.Avg.2008, 20:37

NIKŠIĆ, 28. avgusta 2008. (Beta) - Nevladina organizacija "Ozon" u Nikšiću podržala je danas građane Župe Nikšićke koji se bune zbog najave da će se u blizini tog mesta uništavati višak naoružanja iz skladišta u Brezoviku. Predstavnici crnogorske vojske i policije juče su najavili da će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.