Bivši pripadnik HVO optužen za ratni zločin

Izvor: Studio B, 30.Dec.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši pripadnik HVO optužen za ratni zločin

Tužilac Posebnog odseka za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zlatana Jelića, bivšeg pripadnika HVO.

Jelić je optužen da za mučenje i zlostavljanje, prisilno odvođenje žrtava u živi štit ili na prinudne radove na prvoj borbenoj liniji. Na taj način je smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je oko 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano.

Optuženi se tereti da je od maja 1993. do marta 1994. godine, za vreme rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i HVO-a, kao komandant Vojne policije HVO koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

Na taj način je smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je oko 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano od pripadnika HVO-a.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premeštanjem žena i dece na teritoriju pod kontrolom armije Republike BiH, nezakonitim zatočenjem bošnjačkog stanovništva u više logora i obekata za zatočenje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štit ili na prinudne radove na prvoj borbenoj liniji, prilikom čega su bili izloženi vatrenim dejstvima i dovođeni u životnu opasnost.

Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjene zločine, kao i da ništa nije preduzeo da zločine spreči i kazni počinioce.

Optužnica protiv Zlatana Mije Jelića, koji se tereti za kazneno delo zločin protiv čovečnosti, jedna je od najopsežnijih optužnica za zločine počinjene na području Mostara.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženog dokazivati pozivanjem više od 200 svedoka, od kojih će više od 20 svedočiti uz mere zaštite, a uz optužnicu je priloženo više od 1100 dokaznih materijala.

Budući da se optuženi nalazi u bekstvu i na području Republike Hrvatske, biće raspisana međunarodna poternica i od vlasti u Hrvatskoj će biti zatraženo izručenje optuženog ili njegovo procesuiranje u pravosudnim institucijama Hrvatske, a o svemu će biti informisano i tužilaštvo Haškog tribunala.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.