BiH bojkotuje dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH bojkotuje dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Kancelarija Željka Komšića informisala je ambasadu BiH u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za prisustvo ceremoniji dodele Nobelove nagrade, saznaje Klix.ba.

Ceremonija dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu održat će se sutra. Jednu od nagrada trebao bi primiti i kontroverzni austrijski književnik Peter Handke.

"Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade u ime Bosne i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

S druge strane ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak nije se oglašavao u vezi sa ovim niti je odgovarao na poruke portala Klix.ba putem kojih su ga pitali da li će neko od predstavnika BiH prisustvovati ovoj ceremoniji.

Handke je u BiH, ali i u celom svetu oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova, kao i "zbog negiranja genocida i ostalih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini", piše Klix.ba, ali i zbog prisustva sahrani bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Treba naglasiti da ambasadori Kosova i Albanije bojkotuju ceremoniju dodele Nobela zbog Handkea, a isti potez su napravili i Turska i Hrvatska.

Takođe, sutra bi u Štokholmu trebalo da se održi i protesti uoči dodele Nobelove nagrade kontroverznom Handkeu na kojima će biti i predstavnici Udruženja žrtava genocida u BiH, kao i Majke Srebrenice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATSKA I BIH BOJKOTUJU DODELU NOBELOVE NAGRADE: Pobesneli zbog Handkea!

Izvor: Kurir, 09.Dec.2019

Kabinet Predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića informisao je danas ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj o tome da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodele Nobelove nagrade saznaje Klix.ba.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.