BiH: U napadu vehabija ubijen policajac

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2010, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: U napadu vehabija ubijen policajac

Policija Bosne i Hercegovine uhapsila je zbog jutrošnjeg terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu Harisa Čauševića zvanog Oks, i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, a privedene su još tri osobe, dok se za jednom još traga.

Kako je javila je Radio-televizija Federacije BiH, Čaušević je priznao da je u 4:50 sati iza policijske stanice aktivirao eksploziv vellike razorne moći, pri čemu je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Kako je potvrdio policijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izvor, prilikom hapšenja Čaušević je bacio bombu na policijsku patrolu i tom prilikom je ranio šest policajaca, od kojih se jedan nalazi u kritičnom stanju.

Zdravstveno stanje policajke Edine Hindić (1984), koja je smeštena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju u Sarajevu, izuzetno je teško pošto je ona u bolnicu primljena sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha, navode federalni mediji.

Portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić potvrdila je Srni da je Hindićeva dovezena u ovaj centar sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha koje je zadobila u eksploziji.

"Njoj su drenirana oba plućna krila jer ima pneumotoraks i slobodne tečnosti i vazduha u trbuhu. To su teške povrede i ona je još u operacionoj sali", rekla je Jandrićeva i dodala da su ranjenoj policajki iznad desnog očnog kapka lekari izvadili geler.

"Hindićeva još ima frakturu leve šake i u gornje vilice. Međutim, najteže su povrede pluća i stomaka", dodala je Jandrićeva.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.

Policijska stanica u Bugojnu je veoma teško oštećena, automobili koji su se nalazili u blizini su spaljeni, dok su od siline detonacije popucali prozori na zgradama udaljenim i do 300 metara od policijske stanice.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenja zbog vršenja krivičnih dela, a kako je javila Federalna TV, on je povezan sa Rustempašićevom grupom, optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

Srna u policiji saznaje da je ranije u Islamskom centru Bugojno Čaušević verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Zbog izvršenja krivičnog dela terorizma do sada je privedeno nekoliko osoba, koje se, kako navodi Federalna TV, dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Od siline eksplozije, koja je probudila i uznemirila građane Bugojna, na zgradi policije i obližnjim zgradama razbijena su stakla, a uništeno je i nekoliko parkiranih automobila.

Agencija Rojters, pozivajući se na izjavu policijskog funkcionera iz Sarajeva, navodi da je u trenutku eksplozije u zgradu bilo oko 25 policajaca, pošto je u to vreme bila predaja smene, i da još nije potpuno jasno da li je eksplozivna naprava bila postavljena ili je bačena na zgradu.

Većina zvaničnika u BiH i policijska misija Evropske unije oštro je osudila napad.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije je osudio napad i uputio izraze saučešća porodici poginulog policajca. Ministar za bezbednost BiH Sadik Ahmetović izjavio je u Bugojnu da je ovo "klasični teroristički akt" i "napad na instituciju države".

Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izjavio je da će državni tužilac voditi uviđaj i pozvao građane na strpljenje, izražavajući nadu da će ovaj slučaj biti uskoro rešen. "Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije samo problem institucija za sprovođenje zakona već i šire društvene zajednice", izjavio je lider SDA i predsedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić, koji je posetio Bugojno.

Šef policijske misije, komesar Štefan Feler, izrazio je duboku zabrinutost zbog, kako je rekao, podmuklog čina nasilja, u kojem je jedan policajac izgubio život i upozorio javnost na moguće spekulacije kada je reč o motivima i pozadini ovog incidenta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.