BiH: Nemci prave novi jezik, na štetu srpskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Nemci prave novi jezik, na štetu srpskog

BANJALUKA -

Cilj nedavno održanog skupa o jeziku u Sarajevu, u organizaciji Gete instituta, bio je pokušaj stvaranja jednog jezika na prostoru bivše Jugoslavije, s težnjom da se ne zove srpski jezik, rekla je šef Odseka za srpski jezik i književnost, na Filološkom fakultetu u Banjaluci Mirjana Vlajisavljević.

Ona je za "Fokus" izjavila da je na sastanku rečeno da ujedinjena Evropa misli da ne treba trošiti novac na prevode svih svojih dokumenata i akata na "neke takozvane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jezičiće", već će oni, aklamacijom odlučiti koji je to jedan jezik i kako će se on zvati.

Vlajisavljevićeva kaže da je sugestija Nemačke na ovom sastanku bila da, na prostoru štokavskog govornog područja, kao obrazac bude uzet primer jezičke politike na nemačkom govornom području, jer se nemačkim jezikom govori i u Nemačkoj, Austriji i u Švajcarskoj, i ove zemlje imaju jedan jezik za potrebe Evropske unije.

Ona je rekla da je činjenica da je srpski jezik jednako štokavski, a da su hrvatski i bošnjački, odnosno bosanski jezik, politički jezici, nastali u inkubatorskim laboratorijskim uslovima.

Profesor srpskog jezika na Univerzitetu u Banjaluci Drago Tešanović koji je, takođe, prisustvovao ovom skupu, rekao je da su predavanja na skupu imali profesori iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, te BiH.

"Oni su od nas tražili da mi pristanemo na priču o jednom jeziku, a da će političari ostalo utvrditi", rekao je Tešanović.

Tešanović je istakao da nema cene da on tako nešto potpiše ili da potpiše bosanski jezik, te dodao da takvo mišljenje, o jednom jeziku, zastupa i Snežana Kordić, Hrvatica, koja je profesor u Nemačkoj.

On je istakao da na skupu nije bilo reči o tome kako će se jezik zvati, a samo su rekli da se radi o jednom jeziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.