BiH: 9 uhapšeno zbog ratnih zločina

Izvor: Studio B, 04.Dec.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: 9 uhapšeno zbog ratnih zločina

Pripadnici Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su danas devet osumnjičenih za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom rata u BiH. .

Na području Bileće i Trebinja rano jutros uhapšene su dve osobe koje su osumnjičene za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva, počinjene tokom 1992. godine na području Bileće.

Po nalogu Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su Goran Vujović i Miroslav Duka, nekadašnji načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Bleće i komandir milicije.

Oni su osumnjičeni su tokom 1992. godine na području opštne Bileće učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva, protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u opštini Bileća 1992. godine.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Vujović i Duka su pod istragom zbog krivičnog dela zločini protiv čovječnosti.

Na području Kotor Varoši jutros je uhapšeno sedam osumnjičenih koji su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su od maja do kraja 1992. godine, počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti.

Uhapšeni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno sa policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba.

Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gde su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Uhapšene su osobe sa inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.