Izvor: B92, 03.Nov.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez provere ministara u BiH

Sarajevo -- Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko doneo je odluku o prekidu provere kandidata za ministarske funkcije.

"Međunarodna zajednica želi da lokalni lideri preuzmu veću odgovornost za način na koji se vodi i upravlja ovom zemljom", kazao je on.

On očekuje od vlasti na entitetskom i kantonalnom nivou da uvedu vlastite mehanizme provere kandidata, "slične mehanizmima koji već postoje na državnom nivou".

"Odluku sam doneo nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konsultacija sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira i u skladu sa konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa", rekao je Incko, prenela je agencija Fena.

Proces provere kandidata, koji je obavljala međunarodna zajednica, uveden je 2000. da bi se građanima BiH osiguralo da demokratski izabrani zvaničnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde.

Standardi se nisu promenili, ali će sada stranke koje su zastupljene u entitetskim i kantonalnim zakonodavnim telima imati odgovornost da obezbede da oni koji će obavljati funkcije u organima vlasti nisu osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nisu optužene za ratne zločine, niti počinioci teških krivičnih dela.

Ickova odluka stupa na snagu odmah, a on ju je saopštio na dan kada su objavljeni zvanični rezultati izbora da bi stranke bile svesne očekivanja međunarodne zajednice i da bi javnost to imala na umu kada dođe do nominovanja kandidata za visoke funkcije, navela je Fena.

Odluka visokog predstavnika odnosi se samo na preventivni postupak provere kandidata za ministarske pozicije.

Visoki predstavnik zadržava sva ovlašćenja za smjenjivanje zvaničnika s funkcija, kao što je to bio slučaj i do sada, u skladu s njegovim dužnostima koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On, pored ostalog, ima pravo smenjivanja zvaničnika povezanih s korupcijom, ratnim zločinima ili drugim aktivnostima koje ugrožavaju sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.