Bazdnikin: Makedonci protiv nametnutih rešenja sa strane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bazdnikin: Makedonci protiv nametnutih rešenja sa strane

Sergej Aleksandrovič Bazdnikin, ambasador Ruske Federacije u Skoplju, izjavio je da to diplomatsko predstavništvo veoma pažljivo pratilo tok i rezultate makedonskog referenduma i da je sada sasvim jasno da građani nisu izašli na glasanje u dovoljnom broju, jer su protiv rešenja koja pokušavaju da im nametu sa strane.

"Očigledno da ogromna većina, skoro dvotrećinska većina građana, ne misli da je Prespanski sporazum između Grčke i Republike Makedonije najbolji instrument >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se prevaziđu te razlike koje postoje oko državnog imena Republike Makedonije", kaže Bazdnikin u intervjuu za portal Sputnjik.

Ukazujući na činjenicu da je referendum nevažeći, s obzirom na to da je na glasanje izašlo samo 36,9 odsto glasača koji imaju pravo glasa, a trebalo bi da izađe 50 odsto plus jedan glasač, Bazdnikin ističe da Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, pažljivo prati proces pronalaska rešenja za ovaj problem

Ističe da stav Rusije ostaje nepromenjen, a to je, kaže, da dugoročno rešenje mogu pronaći samo građani, bez nametanja spolja, strogo u okviru ustavnog i pravnog poretka.

To rešenje se, prema njegovim rečima, mora bazirati na širokoj javnoj podršci i mora biti bazirano na principima i normama koje su sadržane u Povelji UN.

"Mi nismo istupali sa bilo kakvim javnim izjavama u vezi sa referendumom, da se to ne bi tumačilo kao pokušaj uticanja na njegov rezultat. Međutim, naše zapadne kolege odabrale su sasvim suprotnu, da tako kažem, liniju ponašanja i jasno je da su oni pokušavali da se umešaju u unutrašnje stvari suverene države", rekao je ruski diplomata uz podsećanje da je tokom kampanje u Skoplju boravio veliki broj visorangiranih državnika i činovnika iz Brisela i Vašingtona.

Svi oni su, podseća, veoma otvoreno i sa velikim naporima ubeđivali makedonske građane da se izjasne pozitivno na ovom referendumu.

Ukazao je i da je veliki broj makedonskih političara i društva protiv sporazuma i nije izašao na referendum, istakavši da je to zato što oni smatraju da je sve u vezi sa tim pitanje grubi prekršaj Ustava i zakona zemlje.

S tim u vezi, kaže, oni imaju zamerki i na to da se referendumsko pitanje sastojalo od tri dela - ono obuhvata tri teme koje u principu ne bi trebalo da budu povezane jedna sa drugom.

"U svakom slučaju, mi mislimo da je referendum koji je održan 30. septembra unutrašnja stvar Makedonije, a mi u Rusiji poštujemo javno pokazno mišljenje naroda Republike Makedonije. Narod se lepo i otvoreno izjasnio", naveo je Bazdnikin.

Osvrnuvši se na izjave pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da se Rusija mešala u referendumski proces, Bazdnikin kaže da je viša puta pitao sagovornike u Skoplju da li za to ima nekih dokaza.

"To smo čuli i pre referenduma, pa čak i danas, kad je referendum već održan. Te priče se ponavljaju evo i danas, u ponedeljak, od strane nekih zvaničnika, recimo u Evropskom parlamentu, i tako dalje. Naravno da za to ne iznose nikakve dokaze, iz jednostavnog razloga - njih nema. Mi jednostavno smatramo da je, kada iznosimo svoj stav jasno i glasno, a to ćemo raditi sada, to sasvim dovoljno i ne moramo da pokušavamo da radimo neke stvari u kojima su naše zapadne kolege veoma iskusne", kazao je Bazdnikin, inače, diplomata od karijere.

Upitan kako Rusija gleda na eventualno članstvo Makedonije u Severnoatlantskoj alijansi, Bazdnikin kaže da je suvereni izbor bilo koje države da donosi rešenja koja se tiču njene spoljnopolitičke orijentacije i Makedonija tu nije izuzeta.

Ukazuje, međutim, da je Rusija principijelno protiv proširenja Severnoatlantske alijanse, uključujući i balkansku regiju i Makedoniju.

"NATO je vojnopolitička alijansa čiji su ciljevi prema Ruskoj Federaciji, izuzetno dobro poznati. Ne mislimo da će proširenje Alijanse doprineti stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, o čemu se toliko mnogo priča. U svakom slučaju, ukoliko bude došlo do toga da se Makedonija opredeli za NATO, to će naravno uticati na odnose između Ruske Federacije i Republike Makedonije. Ali za sada smatram da do toga nije ni došlo", kazao je.

Govoreći o daljoj saradnji dve zemlje, Bazdnikin kaže da je ona svestrana u mnogim oblastima i da traje već 25 godina.

Ipak, vidi dosta prostora za proširenje te saradnje koja odgovara suštinskim interesima obeju zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.