Banjaluka: Godišnjica smrti 12 beba biće obeležena 22. maja

Izvor: Vesti-online.com, 18.Maj.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjaluka: Godišnjica smrti 12 beba biće obeležena 22. maja

Dvadeset godina od smrti 12 beba u banjalučkom porodilištu biće obeleženo 22. maja služenjem parastosa i komemoracijom na banjalučkom Novom groblju, te polaganjem cveća na spomenik bebama u centru grada.

Predsednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je to bio specifičan, planski zločin, jer se znalo da će deca kojoj je neophodan kiseonik umreti.

On je dodao da je ova tragedija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << podstakla Vojsku Republike Srpske na akciju proboja koridora. Mitrović je naveo da su na obeležavanje 20 godina od smrti 12 beba pozvani zvaničnici Republike Srpske i Banjaluke, kao i građani, da bi godišnjica bila obeležena što dostojanstvenije.

Na odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12-oro novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen iz Beograda jer je Savet bezbednosti UN zabranio let nad teritorijom BiH.

Sedam dana posle smrti poslednje bebe, Vojska Republike Srpske uspostavila je koridor sa Srbijom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.