Banjaluka – Dan RS 9. januar, praznik i neradni dan

Izvor: RTS, 03.Jan.2017, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjaluka – Dan RS 9. januar, praznik i neradni dan

U Republici Srpskoj Badnji dan i Božić, 6. i 7. januara praznuju se kao verski praznik, dok je 9. januar Dan Republike Srpske - republički praznik, saopštilo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.
U skladu sa članom 7. Zakona o praznicima Republike Srpske, verski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vernici pravoslavne veroispovesti imaju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na plaćeni izostanak sa radnog mesta, navodi Ministarstvo.
"Prema Zakonu o Danu Republike Srpske, 9. januar 2017. godine (ponedeljak) je republički praznik", istaknuto je na sajtu Ministarstva.
U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti, navedeno je u saopštenju.
Građani Republike Srpske odlučili su 25. septembra na referendumu da 9. januar ostane Dan RS, Skupština RS je nakon toga donela novi Zakon o praznicima a Ustavni sud BiH je taj deo Zakona o praznicima koji se odnosi na Dan RS ocenio neustavnim.
Glavna tačka sporenja je to što Ustavni sud BiH smatra da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS diskriminišuće po građane RS koji nisu hrišćani, jer se tog dana obeležava i slava RS - Sveti Stefan.
Predsednik RS Milorad Dodik, ali i opozicioni političari tumačenje Ustavnog suda BiH smatraju političkim i ukazuju na činjenicu da je tog dana formirana RS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.