Ban pozvao lidere regiona da se okrenu budućnosti

Izvor: Studio B, 25.Jul.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban pozvao lidere regiona da se okrenu budućnosti

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je u Sarajevu, gde završava višednevnu turneju po zemljama jugoistočne Evrope, da je regionu potrebno zajedničko vođstvo, jedinstvo i okretanje budućnosti.

"Ovaj trenutak je od ključne važnosti. Region kao celina je u procesu transformacije, a trendovi usmereni na šire evropske integracije i integracije sa ostatkom sveta će unaprediti pomirenje, osnažiti vladavinu zakona, ljudskih prava i demokratskih institucija", poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << generalni sekretar UN, na početku dvodnevne posete Sarajevu.

Takođe je naglasio da u regionu koji napreduje niko sebi ne može priuštiti da zaostaje, a za to je, kako je rekao novinarima posle susreta sa zvaničnicima BiH, potrebno zajedničko vođstvo i jedinstvo i neophodna je zajednička posvećenost u radu i napretku, prenela je agencija Fena.

Ban se danas sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

"Zemlje regiona dele jezički, kulturni i istorijski prostor, stoga se mora raditi zajedno kako bi se osigurao prostor za nova radna mesta i ulaganja kao i za istinu i pravdu, a UN će biti vaš partner na svakom koraku tog puta", kazao je generalni sekretar svetske organizacije.

Nakon susreta s Banom, Izetbegović je kazao novinarima da je generalni sekretar doputovao u pravi trenutak budući da region prolazi kroz fazu transformacije i iz regiona koji je bio deo problema i deo Evrope kojem je bila potrebna pomoć međunarodne zajednice, postaje region koji pruža pomoć na mestima krize.

Izetbegović iskoristio je susret s Ban Ki-munom da bi zahvalio na pomoći koja je BiH pružena u najtežim vremenima i to u vojnom, finansijskom, humanitarnom i organizacionom smislu, jer bez te pomoći, kaže Izetbegović, agonija BiH bi mnogo duže potrajala i pitanje kako bi se završila.

On je podsetio da je u tim vremenima bilo i grešaka koje su kulminirale genocidom u Srebrenici i padom zaštićene zone UN, ali su greške, prema rečima Izetbegovića, priznate u izveštaju UN iz 1999. godine i tadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana i one govore o "nepravednom uvođenju embarga na oružje koje je onemugućilo efikasnu odbranu BiH".

"Napravljena je i fatalna greška u nespremnosti da se prepozna sav obim zla i suprotstavi kampanji masovnog pokolja koji se odvijao pred očima međunarodne zajednice u Srebrenici", kazao je Izetbegović naglašavajući da će zajedno s Ban Ki-munom sutra posetiti Srebrenicu i poručiti da žrtve ne smeju biti uzaludne nego treba da budu opomena da mora postojati brža reakcija međunarodne zajednice u budućnosti.

Ban, kome je ovo prva poseta BiH, sastaće se danas i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i imati odvojene susrete s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i njegovim zamenikom, ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.