Bajdenova tura i razočarani bošnjački lobisti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajdenova tura i razočarani bošnjački lobisti

BANJALUKA - Predsednik Srpskog pokreta nevladinih asocijacija Branislav Dukić rekao je da su bošnjački lobisti predvođeni liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, koji izdvajaju veliki novac u SAD, ostali razočarani zbog realne politike nove američke administracije koju je preneo potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Dukić je rekao da je Amerika shvatila da u BiH postoje druga dva naroda, a potvrda toga je činjenica da će BiH u EU ući s dva entiteta.

"Mislili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su da će Bajden doći sa stavom koji će kriviti RS. Tako bi se stvorili argumenti za centralizaciju i unitarizaciju, što bi rezultiralo da druga dva naroda u BiH postanu nacionalna manjina", rekao je Dukić.

Politički analitičar iz Banjaluke Danijel Simić ocenio je da je jednostavno identifikovati političare koji imaju obaveštajno-finansijske izvore u SAD, jer će oni konstatovati da je poseta Bajdena nagoveštaj jačeg angažmana te zemlje u BiH, što nije tačno, piše "Fokus" u sutrašnjem broju.

"Osnovni problem domaće političke elite bliske američkim krugovima jeste da su SAD sila u opadanju. Poseta Bajdena, a ne američkog predsednika Baraka Obame, jeste dokaz da se oni neće baviti situacijom u BiH na način kako to pojedini domaći političari priželjkuju", rekao je Simić.

Predsednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić ocenio je da je osnovna Bajdenova poruka neophodnost nastavka prudskog procesa, koji je trenutno u zastoju, a njegovo reaktiviranje jeste razlog Bajdenove posjete BiH.

"Kompromis jeste ono na čemu insistira nova američka administracija. Neophodnost postojanja balansa na različitim nivoima vlasti jeste jedna od važnih poruka potpredsednika SAD", rekao je Pločkinić, dodavši da je Prud ključ rešenja za BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.