Austrija primila zahtev za izručenje Sanadera

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija primila zahtev za izručenje Sanadera

Ministarstvo pravosudja Austrije primilo je zahtev hrvatskih vlasti za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u pritvoru u Salcburgu, potvrdjeno je danas iz tog ministarstva.

Iduće saslušanje Sanadera pred sudom u Salcburgu zakazano je za 23. decembar, izjavila je portparolka suda Barbara Fajhtinger, a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Sanader ključni svedok

Hrvatsko ministarstvo pravde u ponedeljak je austrijskim vlastima poslalo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zahtev za izručenjem i ostalu dokumentacijua.

Ministar pravosudja Dražen Bošnjaković ocenio je za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da bi Sanader mogao da bude izručen od kraja godine ukoliko bude pristao na skraćeni postupak izručenja.

Bivši premijer Ivo Sanader uhapšen je u petak na autoputu kod Salzburga, a istražni sudija u tom gradu mu je odredio 14-dnevni pritvor. U iskazu istražnom sudiji, Sanader je rekao da ne oseća krivim i da nije bežao.

Sanaderov partner gasi zajedničku firmu

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je zahtev tužlaštva i blokirao imovinu bivšeg premijera i članova i njegove porodice.

Sanader se tereti za udruživanje za počinjenje krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Hrvatska zatražila ekstradiciju Sanadera

Nekoliko stranaka u Austriji najavilo je da će tražiti da Sanadersvedoči pred parlamentranim odborom koji istražuje aferu "Hypo", jer se njegovo ime već dugo povezuje s tom aferom.

O eventualnom saslušanju Sanadera u tom slučaju odlučiće austrijski državni tužilac.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.