Austrija očekuje 82.500 zahteva za azil

Izvor: RTS, 14.Okt.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija očekuje 82.500 zahteva za azil

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije očekuje da će u ovoj godini biti podneto oko 82.500 zahteva za dobijanje azila. Austrija planira "azil na određeno vreme".
Do kraja septembra broj podnetih molbi za dobijanje azila iznosio je više od 55.200, a poređenja radi tokom čitave prošle godine, nadležne austrijske vlasti primile su ukupno 28.100 zahteva, prenosi Tanjug.
U toku aktuelne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbegličke krize austrijsku granicu je prešlo oko 230.000 osoba, koje su pretežno nastavile putovanje u Nemačku.
Od kada je Nemačka uvela granične kontrole u Austriji je zabeležen rast broja molbi za dobijanje azila.
Tako je u septembru podneta 9.031 molba, a u avgustu 8.790, navodi Ministarstvo u odgovoru na poslaničko pitanje partije "Tim Štronah".
Snabdevanje izbeglica i njihov transport izazvali su velike troškove, koji su pokriveni delimično donacijama i zahvaljujući pomoći civilnog društva, ukazuje se u odgovoru, dodajući da se ne može proceniti koliko će iznositi troškovi transporta do kraja godine.
Prema Ministarstvu, država zbrinjava prosečno 39.000 ljudi, snabdevajući ih hranom i smeštajem, a krajem septembra bilo ih je čak 53.300, od kojih je oko 45.300 bilo u nadležnosti pokrajina, a oko 8.000 savezne države.
Budžet za te namene za 2015. godinu bio je predviđen za osnovne potrepštine u proseku 18.600 ljudi, tako da je već u septembru potrošen predviđen 109,1 milion evra, pošto su troškovi samo za te svrhe dostigli 151,5 miliona evra.
Zbog ove činjenice zahteva se povećanje budžeta za iduću godinu, ali i odobrenje za prekoračenje budžeta do kraja godine.
U rešavanju izbegličke krize neophodno je da se Austrija tesno usaglašava sa Nemačkom, ali i da radi na zajedničkom rešenju, ocenili su članovi austrijske vlade.
Plan Narodne partije Austrije (OVP) za uvođenje "vremenski ograničenog" statusa azila, prema rečima austrijskog vicekancelara Rajnholda Miterlenera, mogao bi uskoro da bude primenjen. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.