Atina upozorava balkanske zemlje zbog izbeglica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina upozorava balkanske zemlje zbog izbeglica

Atina je zbog sve teže situacije sa izbeglicama poslala usmeno upozorenje svim zemljama Balkanske rute, rečeno je RTV-u u Ministarstvu spoljnih poslova, gde dodaju da Srbija na to za sada nije reagovala.

Dan pred samit Evropska unija – Turska, gde će se u Briselu ponovo tražiti zajedničko rešenje, austrijski mediji navode da bi Balkanska ruta mogla biti potpuno zatvorena. Na rasplet situacije u Idomeniju čeka oko 13 hiljada migranata, a Makedonija je uvela i nova restriktivnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravila, i od danas ne propušta ni sve sirijske izbeglice, već samo one koje dolaze iz ratnih zona.

Samo manja grupa izbeglica prešla je danas grčko-makedonsku granicu kod Đevđelije, jer su vlasti u Skoplju uvele nove restriktivne mere.

U Makedoniju, naime, sada mogu da uđu samo sirijske izbeglice koje dolaze iz ratne zone, ali ne i državljani te zemlje gde vlada relativni mir.

U izbegličkom logoru kod Idomenija na rasplet događaja čega oko 13.000 migranata, a bečki "Standard" najavljuje da će Evropska unija zatvoriti balkansku rutu.

Hladnoća, nervoza, beznađe, glad i bolesti – najkraće se može sažeti situacija u Idomeniju, kampu nadomak grčko-makedonske granice u kojem svakodnevno raste broj izbeglica. Novi migranti, naime stalno pristižu, a makedonske vlasti su uvele nova ograničenja: u zemlju se puštaju samo lica iz ratom zahvaćenog dela Sirije.

"Niko iz Damaska ili Bagdada nije od sinoć prešao granicu, već su svi vraćeni natrag. Umorni smo, gladni i bolesni i ne znamo šta će biti s nama. Ovde sam 10 dana i mislim da nikome nije stalo do nas", kaže Alal, izbeglica iz Sirije.

"Dugo čekamo u redu, a makedonska policija propušta samo jednu-dve osobe na sat. Moramo istrajati i pokušati sve da se domognemo zapadne Evrope, jer nam nema povratka", kaže Husam Jakal, migrant iz Damaska.

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 30.000, a do kraja marta bi ih mogli biti još 100.000 saopšteno je uoči samita Evrpska unija – Turska. Sastanak će se održati sutra u Briselu, a očekuje se dogovor o novim pravilima azila, ravnomernijoj raspodeli izbegličkog tereta i pristanak Ankare da prihvati još više izbeglice.

Bečki "Standard", koji je imao uvid u dokument, tvrdi da će na samitu biti doneta odluka o zatvaranju ilegalnog toka izbeglica balkanskom rutom ka Nemačkoj. Atina će se, navodno, obavezati da obezbedi smeštaj za 50.000 izbeglica, a za uzvrat će dobiti neophodnu pomoć Brisela. One osobe koje nemaju nikakve izglede da dobiju azil biće odmah vraćene u Tursku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.