Atina ne plaća ratu MMF-u ali se nada dogovoru s kreditorima

Izvor: RTS, 30.Jun.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina ne plaća ratu MMF-u ali se nada dogovoru s kreditorima

Grčka neće platiti 1,6 milijardi evra MMF-u, ali se ipak nada dogovoru sa kreditorima o paketu pomoći u poslednji čas, rekao je grčki ministar finansija Janis Varufakis.
Upitan da li će Grčka danas platiti ratu duga MMF-u, Varufakis je kratko odogovrio: „ne", preneo je Rojters.

Međutim, kada je reč o mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovora sa međunarodnim kreditorima, grčki ministar je rekao da se nada sporazumu.
Sličnu izjavu dao je glavni grčki pregovarač sa međunarodnim kreditorima Euklid Cakalotos. Naveo je da Atina očekuje više fleksibilnosti od strane kreditora.
Cakalotos se takođe nada dogovoru u poslednji čas kako bi se izbegao izlazak Grčke iz evrozone. Naveo je i da je predstojeći grčki referendum o uslovima zajma, koji je naljutio kreditore, više deo pregovaračkog procesa a ne zamena za razgovore.
U izjavi u kojoj je Cakalotos sumirao pregovore u poslednjim mesecima, navodi se da Grčka ekonomija ne bi napredovala ukoliko bi uslovi kreditora bili prihvaćeni.
Od dogovora ne odustaje ni predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je Atini poslao još jednu ponudu pred istek krajnjeg roka za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu.
Grčki mediji navode da premijer Aleksis Cipras razmatra najnoviji predlog Evropske komisije.
"Kancelarija premijera je Briselu poručila da procenjuje novi predlog predsednika Komisije koji uključuje produženje programa pomoći do oktobra i i socijalnu pomoć za Grke sa najnižim primanjima", piše list Katimerini ne precizirajući izvore.
Prema toj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.
Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je izjavio da je rešavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora.
"To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče", rekao je Peskov.
Prethodno je grčki ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas rekao da Grčka neće napustiti evrozonu, a ministar finansija Janis Varufakis poručio je da je to nemoguće pošto ugovori Evropske unije ne predviđaju takvu opciju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grčka odbila da plati dug MMF-u

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2015

30.06.2015. -..Grčke vlasti su odbile da plate narednu tranšu za kredit MMF-u, izjavio je ministar finansija zemlje Janis Varufakis, prenosi agencija Frans pres. Kako saznaje Blumberg, Grčka traži još 2 godine za reprogram duga...Iz kabineta premijera su, takođe, poručili da Grčka ostaje za pregovaračkim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.