Arbitražni sporazum je mačka u džaku

Izvor: S media, 24.Mar.2010, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arbitražni sporazum je "mačka u džaku"

Sporazum Slovenije i Hrvatske da se arbitražom reši njihov spor oko granice, bivši šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel nazvao je "mačkom u džaku", ističući da će on teško dovesti do srećnog kraja.

"Arbitražni sporazum Sloveniji ne omogućava neposredni teritorijalni izlaz na otvoreno more, već samo 'vezu', što je sinonim za 'pravo prolaza' i znači plovidbu pod odredjenim uslovima", ocenio je Rupel, u intervjuu zagrebačkom "Globusu".

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rečima, strateški interes Slovenije je pristup medjunarodnim vodama, a to je u suprotnosti sa strateškim interesom Hrvatske, prenela je agencija STA.

"Smatram da je tako utvrdjena hrvatska strategija izraz hrvatske želje da bude jedini gospodar na slovenačkoj strani Jadrana", istakao je Rupel, koji je sada službenik slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Rupel je kazao i da sporazum samo odlaže za nekoliko godina pitanje granice i prenosi odgovornost vlade premijera Boruta Pahora na njene naslednike i buduće generacije Slovenaca.

Iako je Pahoru i njegovoj hrvatskoj koleginici Jadranki Kosor poželeo sreću u rešavanju spora, Rupel je izrazio sumnju da će doći do srećnog kraja.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.