Albanci za Veliku Albaniju

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci za Veliku Albaniju

Priština -- Prema novim istraživanjima više od 80 odsto kosovskih Albanaca podržava ideju o formiranju Velike Albanije u kojoj bi bili Kosovo, Albaniju i delovi Makedonije.

Galupovo istraživanje Balkan monitor pokazalo je da gotovo polovina (48,8 odsto) ispitanih veruje da bi se to moglo dogoditi uskoro.

Istraživanje sprovedeno od 18. juna do 19. jula 2010 pokazalo je da ubedljiva većina gradjana Kosova veruje da je proglašenje nezavisnosti "dobra stvar". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Istovremeno većina građana Srbije smatra da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

U poredjenju sa prošlogodišnjim izveštajem medju kosovskim Albancima raste uverenje u mogućnost mirnog suživota sa Srbima, dok procenat Srba koji veruju u miran život sa Albancima na Kosovu opada.

Na pitanje da li podržavaju formiranje Velike Albanije potvrdno je odgovorilo oko dve trećine ispitanika u Albaniji (62,8 odsto) ali je ta podrška manja nego prošle godine (68 odsto), dok je medju kosovskim Albancima od proglašenja nezavisnosti Kosova porasla sa 54 na 81 odsto.

Podrška formiranju Velike Albanije porasla je i medju makedonskim Albancima sa 44 odsto 2008. na 51,9 ove godine, ali je procenat onih koji veruju da će se to uskoro i dogoditi manji nego prošle godine (41,8 odsto).

Istraživanjem Balkan monitora Hrvatska, BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija. Ispitanici su odgovarali na veliki broj pitanja iz različitih oblasti, a gradjanima pojedinih zemalja postavljana su i specifična pitanja.

Na pitanje da li podržavaju podelu Kosova i pripajanje delova naseljenih srpskim stanovništvom Srbiji odgovarali su samo ispitanici na Kosovu. Tu ideju podržalo je 2,6 odsto učesnika ankete, a razmenu srpskih i albanskih teritorija 3,7 odsto.

U mogućnost mirnog suživota sa Srbima veruje 69,8 odsto Albanaca, gotovo deset odsto više nego prošle godine, dok u miran život sa Albancima veruje tek 2,6 odsto kosovskih Srba, deset odsto manje nego 2009.

Na pitanje kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova odgovarali su ispitanici i u Srbiji i na Kosovu. U Srbiji svaki peti ispitanik (21 odsto) veruje da će se to dogoditi u roku od 10 godina ili kraćem, dok 67,4 tvrdi da to toga neće doći nikad.

Na Kosovu 17,4 odsto ispitanika veruje da Beograd nikada neće priznati Kosovo dok 28,5 kaže da će se to dogoditi za najviše deset godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.