Ahmetović: Neko pokušava da naruši odnose Srbije i BiH

Izvor: RTS, 11.Jan.2017, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmetović: Neko pokušava da naruši odnose Srbije i BiH

Zajednička komisija za nadzor rada Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH zatražiće od rukovodstva te agencije da u najkraćem mogućem roku potvrdi autentičnost dokumenta kojim je, prema tvrdnjama političara iz RS naređeno prisluškivanje zvaničnika Srbije, piše bosanski portal "Kliks".
Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Sadik Ahmetović rekao je za taj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << portal da još uvek nije potvrđeno da li zahtev OSA-e postoji, što je ključna stvar da bi se uopšte moglo razgovarati na tu temu.
"I da postoji, tu nema ništa mimo zakona. Onda je veći problem kako je nedovršen dokument iscurio iz OSA BiH", rekao je Ahmetović i dodao da OSA ima obavezu da štiti integritet države i da stavi pod nadzor sve one koji uđu u BiH sa lošom namerom, počevši od onih s terorističkim ciljem, obaveštajnom namerom, organizovanim kriminalom ili bilo kojim drugim segmentom.
"Tu nema ništa sporno, posebno imajući u vidu da BiH ima svoje spoljnopolitičke ciljeve, a oni su EU i NATO savez. Mi smo svesni činjenice da se nalazimo u prostoru gde postoje različita mišljenja unutar države i regiona u vezi s tim tako da spoljnopolitički ciljevi moraju biti predmet zaštite ne samo OSA već svih institucija u BiH", kazao je Ahmetović.
Prema njegovim rečima, u ovom konkretnom slučaju pokušala se napraviti velika priča o prisluškivanju funkcionera iz Srbije što apsolutno nije tačno.
Kako kaže, krivično moraju odgovarati oni koji su izneli tajni dokument iz OSA ukoliko se utvrdi njegova autentičnost, a posebno spornim smatra što je potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić dokument sa oznakom "tajno" delio novinarima na konferenciji u Banja Luci.
"On nema nikakve veze sa OSA. Moramo uvesti princip odgovornost za ovakve stvari, jer bez toga ćemo ući u dublje probleme. Dokument je neko pogrešno interpretirao medijima kako bi se dodvorio Srbiji na pogrešan način i narušio odnose BiH i Srbije", kazao je Ahmetović i zaključio da to nije interes obaveštajnih službi, ali da OSA mora sprečiti ulazak stranih agenata na područje BiH.
Sredinom decembra u kabinet potpredsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića stigla je pošiljka sa oznakom "tajno", s dokumentom o nalogu OSA BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.
Stevandić je rekao da je taj dokument uputio na adrese svih zvaničnika u Republici Srpskoj i srpskim predstavnicima u institucijama BiH, tražeći da se "utvrdi o čemu se radi i da li je bilo zloupotrebe" i istakao da se taj dokument mora analizirati na sednici Narodne skupštine i Vlade Srpske i da "neko iz OSA treba da snosi odgovornost".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.