Afera respiratori podelila političko Sarajevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 10:46

Afera "respiratori" podelila političko Sarajevo

Afera "respiratori" tema je koja nedeljama potresa Federaciju BiH, a hapšenje trojice, među kojima je i premijer tog većeg entieta BiH Fadila Novalića, podelilo je političko Sarajevo i jedan je od tri razloga zbog koje će ministar bezbednosti Fahrudin Radončić, kako je najavio, danas podneti ostavku na tu dužnost.

Sarajevo je podeljeno, nakon odluke Suda BiH da, uz mere zabrane, iz pritvora pusti osumnjičene za nezakonitu nabavku - premijera Novalića, suspendovanog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka i nabavljača respiratora - vlasnika "Srebrene Maline" Fikreta Hodžića.

Burno je bilo i na sednici Federalnog parlamenta, na kojoj je opozicija tražila, a SBB i DF najavili podršku smeni federalne vlade.

Novalića podržavaju Bakir Izetbegović i SDA. Dok na odluku Suda Tužilaštvo najavljuje žalbu, glavna tužiteljka Gordana Tadić i njena porodica na udaru su ozbiljnih pretnji smrću.

"Ako danas imamo situaciju da se preti porodici glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja ne dozvoljava da se oni koji su se godinama edukovali da budu dobre sudije, da budu dobri tužioci, da budu dobri policajci, ako njima ne dozvoljavamo da rade, pa šta da mi očekujemo od ovog društva", zapitao je juče Radončić.

Ne može se, jasan je Radončić, istraga o eklatantnom primeru kriminala i korupcije teškom 10,5 miliona maraka, zaustaviti "političkom vikom" da je to udar na celi jedan narod.

Predsednik VSTS Milan Tegeltija pozvao je političare da prestanu sa nedopustivim pritiskom na tužioce i sudije, s ciljem ishodovanja željenih odluka.

"Ovakve pretnje i ugrožavanje lične bezbednosti nosilaca pravosudnih funkcija posledica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda", rekao je Tegeltija.

RTRS je u sinoć emitovanom prilogu konstatovala da metu tužiocima, još od hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, iscrtavaju zvaničnici SDA.

"Horski sa vanrednih stranačkih sastanaka, i pojedinačno! Državni udar, udar na Bošnjake, politički montiran proces, poručivano je iz centrale i ogranaka. Eho su pojačavala dva reisa, bivši i aktuelni....potom 'patriotska' ratna udruženja poput 'Zelenih beretki' i sami izvikani, zbog kriminogenog imidža. Nekažnjeno su pretili, tražili od VSTS-a smenu Tadićeve. Bakir Izetbegović u egzibicionoj ulozi i tužioca, i sudije! Nije kaže Fadil Novalić kriv! On 'samo' nije znao šta se kupuje", sumirala je Radio televizija Republike Srpske trenutnu situaciju na sarajevskoj političkoj sceni.

Ovaj medij se pita hoće li Izetbegović istim žarom stati i iza koruptivne afere, ako se ipak dokaže da je Novalić znao šta kupuje.

"Štiti li Izetbegović Novalića ili nekog drugog iz zdravstvenog sektora, pitanje je koje se sve glasnije čuje u Sarajevu", pita RTRS u analizi poslednjih dešavanja i dodaje da je struka izričita.

Osuđuje, kažu, sve, pa i poslednji pritisak na nosioce pravosudnih funkcija.

Dok pravnici političarima preporučuju više kulture u dijalogu, tužioci i istražioci nastavljaju posao.

RTRS navodi da prikupljeni dokazi svedoče da je Novalić o "kupovini" skupih a neupotrebljivih respiratora, znao mnogo više nego što Izetbegović javno priznaje.

Podseća se da je osumnjičeni "trio" viber prepiskom dogovarao, a tek kasnije zakonskim dozvolama i duplim ugovorima "prikrivao" inkriminisane radnje i da je baš Novalić grupnu viber aplikaciju deinstalisao, kada je istraga počela.

Ali, zaključila je RTRS, tragovi su očigledno ostali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Migranti i 'Respiratori' među razlozima najavljene ostavke ministra sigurnosti BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2020

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić kaže kako podnosi ostavku iz nekoliko razloga, među kojim su migranti i afera "Respiratori".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.