Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Indeks" trese Hrvatsku, regovala i Evropska komisija

ZAGREB - Evropska komisija ne želi da komentariše akciju "Indeks" u Hrvatskoj, ali se nada da će se u toj antikorupcionaškoj aferi na Zagrebačkom univerzitetu ustanoviti odgovornost i krivica tamo gde je ima, izjavila je danas portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, Kristina Nađ.

"Komisija ne komentariše pojedinačne slučajeve. Medutim, nadamo se da će pokrenuta istraga ustanoviti odgovornost i krivicu, gde je ima", rekla je Nađ dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je akcija "Indeks" važan korak u pogledu šire borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Komentarišući akciju suzbijanja korupcije na Zagrebačkom univerzitetu, koja je kulminirala juče privođenjem na informativne razgovore većeg broja profesora sa četiri fakulteta i jedne visoke škole, Nađ je upozorili da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se područje visokog školstva "vidi kao otvoreno za korupciju".

Ona je istakla da je u tom smislu dovršenje zakonskog procesa jedan je od važnih indikatora u sprovođenju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, koja je kandidat za članstvo u EU.

Korupcija je jedno od područja u kojima Evropska unija najviše insistira u pristupnim pregovorima, pa poglavlje Pravosuđe i temeljna prava jedno je od najtežih poglavlja u pregovarackom procesu.

Uspešna borba protiv korupcije i konkretni rezultati u toj borbi jedan je od uslova za dobijanje od Evropske komisije uslovnog kalendar za dovršetak pregovora za pristupanje Uniji, podseća se iz EU.

Akcije "Indeks" u cilju suzbijanja korupcije u visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj, pokrenuta je pre godinu dana, međutim tek juče je započelo privođenje lica koja su primala ili su davala mito za upise i ispite.

Ukupno je ispitano 105 lica, od kojih je 44 nakon provere pušteno, a 61 lice je zadržano i nalazi se na policijskoj "obradi". Privremeno je oduzeto 57 kompjutera, 77 mobilnih telefona i izvršeno 197 pretresa, od čega 66 pretresa stanova, 31 poslovna prostorija unutar ciljanih fakulteta (saobraćajni, ekonomski i mašinski) kao i 43 vozila.

Policija je oduzela 123 studentska indeksa, 543 prijave za ispite od neovlašćenih lica koja ih nisu smela posedovati, 22 svedočanstva, 12 diploma i 23 diplomska ili seminarska rada. Ukupno je oduzeto 75.810 evra i 45.000 hrvatskih kuna kao i dva pištolja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nađ: EK za utvrđivanje krivice u aferi "Indeks"

Izvor: Kurir, 19.Sep.2008

ZAGREB, 19. septembra (Tanjug) - Evropska komisija ne želi da komentariše akciju "Indeks" u Hrvatskoj, ali se nada da će se u toj antikorupcionaškoj aferi na Zagrebačkom univerzitetu ustanoviti odgovornost i krivica tamo gde je ima, izjavila je danas portparol evropskog komesara za proširenje Olija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.